Ivona Ana Medium

Stručnjakinje Ivona Hulenić i Ana Mandarić iz Energetskog instituta Hrvoje Požar iz Zagreba jučer su u vijećnici kurije Janković govorili na tribini o odvojenom sakupljanju komunalnog otpada. S obzirom da je ova tema u Pakracu već višegodišnja praksa, interesa među građanima nije bilo pa su tribini prisustvovali predstavnici Komunalca, gradskih uprava Pakraca i Lipika, te osnovne škole i dječjeg vrtića.

Stručnjakinje su još jednom podsjetile na zakonske osnove i obveze koje u tom segmentu imaju tvrtke koje otpad sakupljaju, jedinice lokalne samouprave posebno u segmentu izrade plana gospodarenja otpadom, ali i sami građani, kao i obveze koje je Hrvatska preuzela kao članica EU.

Tribina Otpad Medium

Lani je svaki stanovnik Pakraca proizveo prosječno 191 kg miješanog komunalnog otpada, a Lipika dva kilograma manje što je još uvijek puno, a nastanak otpada najbolje se spriječava već prilikom kupovine kada bi trebalo nastojati kupovati što manje predmeta namijenjenoj jednokratnoj upotrebi poput papirnatih maramica i ubrusa, plastičnih čaša, tanjurića i slično, tek je jedna od poruka s tribine koje manje-više svi poznajemo.