DSC 1475

Stotinjak planinara pristiglih iz raznih dijelova Hrvatske sudjeluje 17. prosinca na 26. memorijalnom pohodu „Fokinom stazom 1991“, što se u znak sjećanja na Domovinski rat i pogibiju branitelja Pakračanina Marijana Kulhavija Foke te šestorice Bjelovarčana - Ivana Bedekovića, Ante Ćurića, Franje Gašpara, Dražena Hudeca, Željka Novosela i Darka Peroša, redovito održava u organizaciji Planinarskog društva Psunj.
Pristigli među ostalim iz Bjelovara, Rijeke, Zagreba, Osijeka, Kutjeva, Kutine, Andrijaševaca, Vinkovaca te Pakraca i Lipika planinari su nakon jutarnjeg okupljanja na gradskom trgu i posjeta gradskom te Muzeju vojne i ratne povijesti, u organiziranoj koloni krenuli već uhodanom trasom kroz Strossmayerovu te Gundulićevu ulicu do ulice sv. Roka, sve do spomen obilježja poginulim braniteljima u pakračkim vinogradima.
Po dolasku, nakon polaganja vijenaca ispred spomenika, prisutne je pozdravio predsjednik PD Psunj Zoran Milaković, nakon čega je riječ uzela Anamarija Blažević, pakračka gradonačelnica i saborska zastupnica.
„Pozdravljam sve hrvatske branitelje, braniteljice i njihove obitelji kao i sve sudionike 26. Fokinog memorijala. Danas, s mjesta njegove pogibije te pogibije njegovih bjelovarskih suboraca, zahvaljujem svima koji na bilo koji način obilježavaju spomen na njih, ali i na sve poginule branitelje u Domovinskom ratu. Oni su nas doživotno zadužili, a na nama je da im na ovaj način uzvratimo“, poručila je Blažević pri čemu je okupljene pozvala da u budućnosti nastave dolaziti i tako sudjeluju u čuvanju sjećanja na one koji su platili najvišu cijenu u stvaranju hrvatske države.
Pješačenje je nastavljeno uobičajenim markiranim planinarskim pravcima, Kosom iznad sela Kraguj i preko planinarskog odmorišta Tromeđa sve do planinarskog doma Omanovac gdje je uz standardni planinarski grah najavljena i planinarska zabava uz živu muziku. Organizirani pješački povratak u Pakrac je oko 16 sati.
Podsjetimo, ovaj memorijal najmasovniji je zimski planinarski pohod u ovom dijelu Hrvatske, a u najboljim godinama znao okupljati i više od 400 planinara. Pokrenut je 1996. godine na inicijativu Planinarskog društva Psunj.