uzvanici Large

Krajem 1991. godine, 29. prosinca, 127. brigada HV Virovitica sudjelovala je u akciji oslobađanja sela Brusnik koja je u večer toga dana obustavljena. Virovitički branitelji su se vratili na početne položaje osim njih dvanaest koji su ostali zarobljeni ili poginuli u četničkoj zasjedi da bi par dana kasnije dobili informaciju da su svi zarobljeni i pobijeni. Tijela su razmijenjena 9. siječnja 1992. godine, a 2006. godine je podignuto spomen obilježje. Danas je na tom mjestu, odmah iza brusničkog mosta iznad Kusonja, održana tradicionalna komemoracija u kojoj su osim bivših suboraca sudjelovale političke strukture Virovitičke-podravske i Požeško-slavonske županije, gradova Virovitica, Pakraca i Lipika, izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata i različite strukture Hrvatske policije.

spomenik s vijencima Large

Tragičnih događaja iz 1991. godine prisjetio se Zvonko Kožnjak, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Grada Virovitice, rekavši kako su od početka prve ratne operacije „Otkos 10“ do 31. prosinca 1991. virovitički branitelji na svome području djelovanja oslobodili 36 sela i gradova, a iz tadašnje općine Virovitica u obrani Hrvatske na raznim ratištima sudjelovalo  je oko 5500 Virovitičana ili svaki četvrti stanovnik od kojih je 136 poginulo, 19 na pakračkom ratištu.  

Hrvoje Large

Hrvoje Belobrk, sin poginulog zapovjednika Vinka, zahvalio je na sjećanju i svokogodišnjim komemoracijama, ali i mirnodopska postignuća kao što je ulazak u shengenski prostor i vođenje eura što sve skupa omogućava europski život djeci poginulih branitelja.

Poznata imena odgovorna za zločine

Josip Đakić, saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH, danas i izaslanik predsjednika Hrvatskog državnog sabora, podjsetio je da je zapadna Slavonija bila veliko ratište s ogromnim brojem poginulih.  Sjećanja na te dane ne smiju biti od jedne do druge komemoracije nego naša trajna obveza jer baštinimo njihovu žrtvu za slobodu. Đakić je ponovo je podsjetio da su imena odgovorna za zločine poznata, da su poznati osnivači SAO zapadne Slavonije, osnivači paravojnih postrojbi i logora Bučje. Oni su poznati svim institucijama i  samo tražimo  njihovo kažnjavanje i to ćemo tražiti dok god ćemo se klanjati ovim žrtvama. I od toga nećemo odustati rekao je, kao i godinama ranije, na ovom mjestu saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e  RH Josip Đakić.  

Đakić govori Large

U ime dvije županije, svoje i naše županice Antonije Jozić, virovitički župan Igor Andrović iskazao je ponos na doprinos branitelja dviju županije u stvaranju hrvatske države i njeno oslobađanje koje se sjećamo s velikom tugom i ponosom

Grad Pakrac dobar partner

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević još jednom je podsjetila gdje je u RH počeo Domovinski rat ocijenivši da pakračka-lipičko bojišnica nije dovoljno vrednovana i zbog 300 izgubljenih mladih života na njoj se o tome se mora govoriti i smjestiti ove gradove tamo gdje trebaju biti. Stoga su komemorativne svečanosti poput ove naša obveza. Drago mi je da imamo prijatelje kao što je Virovitica i ostale gradove koji su nas vezali kroz ovakve poginule branitelje. Pakrac  to neće zaboraviti i u nama ćete uvijek u tome imati dobre partnere, istaknula je pakračka gradonačelnica.  

Ana govori Large

Ivica Kirin, gradonačelnik Virovitice je podsjetio na neopravdano slušanje kako je Virovitička i Požeška županija nerazvijeni dio Hrvatske. No svi zaboravljaju da su ovi prostori bili stup obrane i stvaranja hrvatske države. I o tome treba govoriti svaki put kada se ovdje okupimo. Treba govoriti da se hrvatska država nije stvarana uz more i u bogatijim sredinama. No bitno nam jer jedinstvo jer imamo pred sobom još puno zadaća. Euro i Schengen nisu dovoljni za bolji život koji si moramo stvoriti sami. Moramo se boriti da mlade generacije ostaju u ovim krajevima i da se borimo za bolju Hrvatsku, pozvao jer gradonačelnik Kirin.     

Naše izaslanstvo vijenci Large

Molitvu nakon komemoracije kod brusničkog mosta je  predvodio pakrački župnik Jozo Zorić.  

Nakon komemoracije kod brusničkog mosta izaslanstva su obišla i druga dva spomen obilježja na pakračkom području posvećena virovitičkim braniteljima: na cesti Pakrac-Požega Borisu Raletiću i Željku Ljuni, te u Ulici Kalvarija petorici pripadnika postrojbi MUP-a kojima je u prosincu 2016. godine postavljeno spomen obilježje.

postrojeni vod Large

Županica lampaš Large

ploča VIroitičani kalvarija Large

Ploča brusnik 1 Large