nik

Kronika hrvatske gluposti naziv je retrospektivne izložbe karikatura Nikole Plečka, poznatijeg kao Nik Titanik, povodom 29 godina bogate karijere, koja će biti otvorena u petak 10. ožujka u Muzeju grada Pakraca s početkom u 18.00 sati, a posjetitelji će ju moći pogledati sve do 1. travnja.

„Izložba predstavlja povijest, razvoj, stil i djelovanje jedinog suvremenog karikaturista, vjerojatno i na svijetu, koji na dnevnoj bazi crta dvije karikature za jedne dnevne novine. Arhiva Nika Titanika broji preko 13.500 objavljenih karikatura. Istovremeno, ova retrospektivna izložba ukazuje na važnost i prijeku potrebu karikature u suvremenom društvu kao duhovitog, ali nerijetko i oštrog i pronicljivog korektiva društva i svijeta u kojem živimo. U svojim radovima često se dotiče rapidne degradacije ljudskih moralnih vrijednosti poentirajući tko se danas smatra uspješnim i je li riječ o konkretnim uspjesima poput obrazovnog, znanstvenog ili tehnološkog napretka ili je riječ o kvazi-zvijezdama bez pokrića. Nik Titanik za sebe kaže da je kroničar hrvatske gluposti, a u svojim karikaturama ne štedi nikoga, pa niti samog sebe“, stoji u predgovoru ove izložbe.

„Na izložbi će posjetitelji moći razgledati selekciju najboljih karikatura Nika Titanika nastalih u posljednjih 29 godina profesionalnog djelovanja – od prve nacrtane i prve objavljene karikature, preko nagrađenih karikatura i onih koje su izazvale najviše komentara, pa sve do recentnih radova. U sklopu otvorenja izložbe bit će održana i promocija prvog strip albuma Nika Titanika pod nazivom "1573." koji je Nik Titanik izdao krajem 2019. godine“, rekla je ravnateljica gradskog muzeja Jelena Hihlik i dodala da će na otvorenju izložbe zainteresirani posjetitelji moći prolistati, ali i kupiti primjerak stripa s Nik Titanikovim autogramom ili posvetom po želji.