vijeća naslovna ožujak

U prošloj godini pakrački Komunalac je zbrinuo na odlagalište Crkvište na Krndiji  142 tone otpada manje nego godinu dana ranije, a razlog tome u Komunalcu vide u povećanom sakupljanju sortiranog otpada, najviše plastične ambalaže. Tako je 2022. godine odvojeno sakupljanje otpada u porastu za pet posto u odnosu na godinu prije i lani je u ukupnoj količini sakupljenog otpada postotak sortiranog narastao na 23 posto. No to još uvijek nije dovoljno i u odnosu na planirane količine iz Uredbe o gospodarenju otpadom. Odloženo je 740 tona miješanog otpada više, kada su u pitanju oba grada; umjesto planiranih 1060 tona, čak 1800 tona. Na području Grada Pakraca sakupljeno je 1118 umjesto planiranih 555 tona miješanog otpada. Radi toga je Grad Pakrac, a i dodatno i Lipik, platio oko 11.000 eura kazne, izvijestio je Josip Bišćanin, direktor Komunalca, vijećnike na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća Pakrac.

Upravo gospodarenje otpadom u 2022. godini je bila točka dnevnog reda koja je izazvala najviše rasprave i potrošila najviše vremena, 30 minuta, ove jednoipolsatne sjednice. Tamara Vujanić (SDP) je pohvalila činjenicu da se smanjuje količina miješanog komunalnog otpada, ali i zabrinutost što je to nedovoljno te je upitala razmišlja li se o nekim represivnim mehanizmima prema neodgovornima. Mario Seleši (HDZ) je pozdravio gradsku aplikaciju „Pakrac-moj grad“ kao jedno od rješenja za poboljšanje stanja u prostoru kada je u pitanju zbrinjavanje otpada. On se založio da se uklone betonske ploče sa bivših zelenih otoka, ali i povećava, u suradnji s mjesnim odborom, edukacija stanovništva u pogledu zbrinjavanja otpada, što su prihvatili i J. Bišćanin i gradonačelnica Anamarija Blažević. Ona je istaknula da represija nije rješenje jer povlači za sobom povećanu mogućnost stvaranja divljih deponija te mogući napredak vidi samo kroz edukaciju i podizanje svijesti građana gdje prostora ima puno, što je ilustrirala podatkom da čak u gradskim uličnim koševima za smeće pronalaze vrećice s kućnim otpadom koji građani ostavljaju izbjegavajući platiti dodatnu kantu odvoza mjesečno. Iz istupa gradonačelnice bilo je vidljivo da ju jako ljuti ona kazna od 11.000 eura, jer kako je rekla, taj novac se mogao potrošiti i znatno pametnije. Pročelnik Marijan Malogorski je iznio podatak da je Grad lani očistio 30-tak divljih deponija. U nekim slučajevima su pronalazili konkretne dokaze, poput računa ili liječničke dokumentacije, iz koje je vidljivo tko je dovezao otpad na takvu deponiju, no sud to ne prizna ako osoba nije zatečena u trenutku dovoza otpada.

pročelnici

J. Bišćanin se u zaključku složio da napredak nije dovoljan. Kako 30-tak posto miješanog otpada, što je godišnje oko 600 tona, čini bio-otpad on je pozvao građane da više koriste kompostere koji su podijeljeni domaćinstvima kao četvrti spremnik za otpad, jer će problem naročito biti prisutan kada se Crkvište zatvori i miješani otpad budemo morali odvoziti na regionalno odlagalište.

Ostale točke dnevnog reda odrađene su manje-više bez rasprave uz jednoglasno usvajanje.  

Gradska priznanja za osam pojedinaca i jednu udrugu

 Na ovoj sjednici vijećnicu su jednoglasno usvojili i ovogodišnju odluku o dobitnicima gradskih priznanja. Tako će na svečanoj sjednici u povodu Dana Grada 20. ožujka javno priznanje Zlatnu plaketu „Grb Grada Pakraca“ dobiti Tea Silađi, profesorica glazbe u Osnovnoj glazbenoj školi za područje kulture; Slavko Vuić za područje fizičke kulture i Udruga invalida rada Pakrac-Lipik za područje zdravstva i socijalne skrbi. Javno priznanje „Pečat Grada Pakraca“ dobit će Dean Nagy, dr. med. Ivica Turuk, Marijan Gašpar (posthumno), Pero Tutić, Zlatko Grčević i Željko Troha.    

I slijedeće školske godine će korisnici Osnovne glazbene škole Pakrac plaćati isti iznos kao do sada različitih participacija za korištenje njenih usluga, samo što su sada one prema novoj odluci izražene u eurima pri čemu je prevođenje valute korišteno doslovno pa su cijene izražene i u centima koje će dogodine, kaže ravnateljica Alfreda Petani Grafina, biti zaokružene.

Karlo Rek kao predsjednik i izvjestitelj o radu Savjeta mladih Grada Pakraca dobio je za to pohvale i od oba kluba vijećnika, predsjednika Miroslava Ivančića te gradonačelnice koja je rekla da je napokon zadovoljna s radom Savjeta mladih.

Rek je u izvješću istaknuo devet različitih edukativnih, zabavnih i promotivnih aktivnosti na koje su potrošili nešto manje od 2,5 tisuće kuna.

stol gradonačelnica

Novom odlukom o uređenju prometa u praksi se ništa ne mijenja. Ona samo obuhvaća izmjene Zakona o prometu te pripisano stanje usklađuje s izmjenama koje su na našim prometnicima fizički nastale od 2009. godine, kada je zadnji put donošena takva odluka, pojasnio je pročelnik Marijan Malogorski prije nego što su vijećnici bez rasprave jednoglasno izglasali novu.

Jednako tako, uz isto objašnjenje pročelnika Marijana Širca, bez rasprave su izglasana i dva dokumenta vezana uz Civilnu zaštitu, kao i sastav dva nova povjerenstva vezana uz zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH. 

U prva dva ovogodišnja mjeseca gradonačelnica je koristila proračunsku pričuvu u tri navrata, potrošivši ukupno nešto više od dvije tisuće eura, proizlazi iz njenog izvješća koje je prihvaćeno bez rasprave. Također je prihvaćena i zamjena parcele u poduzetničkoj zoni koje je, kako je rekla A. Blažević, u interesu Grada jer dobiva prostor za izgradnju potrebne pristupne ceste, a privatni vlasnik će zamjenu još i nadoplatiti više od 30.000 eura.    

AKTUALNI SAT Bez komunalnih pitanja

 Točno 30 minuta je na ovoj sjednici trajalo propitivanje gradonačelnice od strane vijećnika u Aktualnom satu, a posebnost je da nije niti jedno pitanje bilo iz komunalne domene, naročito ranije interesantne vijećnicima.

Zoran Krejči (SDP) je podsjetio da je prije 10 godina generalu Anti Gotovini dodijeljeno priznanje Počasnog građanina Grada Pakraca koje on nikada nije došao preuzeti te je upitao gradonačelnicu je li pozivan. Također ga je interesiralo da li je predsjednik RH Zoran Milanović pozvan na ovogodišnje obilježavanje početka Domovinskog rata u Pakracu.  

klub SDP ožujak

Gradonačelnica je potvrdila da priznanje postoji u gradskoj upravi te je general pozivan na svaku svečanu sjednicu što će biti učinjeno i ove godine. Izrazila je žalost zbog takvog odnosa, a Milanović ove godine nije pozvan na nedavnu svečanost u Pakracu radi neugodnih scena od lani.

M. Ivančić je dopunio odgovor da general Gotovina, osim u Novskoj, nije došao niti u jedan drugi grad preuzeti takvo priznanje, a i on je imao pitanje vezanu uz nedavnu svečanost obilježavanja početka Domovinskog rata. Od gradonačelnice je tražio dodatne informacije vezane uz obraćanje Tome Medveda, potpredsjednika Vlade, vezane uz izgradnju centra hrvatskih branitelja uključujući i hostel.

A. Blažević je pojasnila da je Ministarstvo hrvatskih branitelja upoznato s projektom prenamjene zgrade bivše psihijatrije i sada se čeka natječaj za izvođača radova, i prema riječima ministra, Pakrac bi trebao dobiti taj projekt dok bi se u hostel, što je i nju iznenadilo da je ministar s tim upoznat, prenamijenila zgrade bivše gimnazije čije rješavanje vlasničkih odnosa je u tijeku.       

Tamaru Vujanić je interesiralo što je s igralištem s umjetnom travom na gradskom stadionu kao i što se događa sa studijom fizioterapije u Pakracu.

Igralište s umjetnom travom čeka završnu dokumentaciju radi izdavanja uporabne dozvole bez čega se ne može koristiti. Kod studija fizioterapije je problem jako malo zainteresiranih s ovog šireg područja za upis općenito u Zdravstveno veleučilište Zagreb. No dopusnica za studij u Pakracu, kao i interes Zdravstvenog veleučilišta postoji, a mi smo zainteresirani na proširivanje studija i na sestrinstvo, odgovorila je gradonačelnica. 

klub HDZ

Anitu Skalnik (HDZ) je interesiralo hoće li se i ove godine provoditi program poticanja obrtništva na što je gradonačelnica rekla da i u ovoj godini postoji program poticanja poduzetništva koji će biti predstavljen 17. ožujka i natječaj će biti objavljen nekoliko dana kasnije.

Milu Vujića (SDP) je interesiralo stanje u gradskim financijama i stanje natječaja za najam hotela.

Grad koristi dozvoljen bankovni minus na računu jer mu nisu vraćena sva sredstva kojima je predfinancirao projekte, ali podmiruje sve obveze. Za zakup hotela je stigla jedna ponuda, ali ne može govoriti konkretno jer još nije pregledana. No uplaćena je jamčevina i ona se nada da će od 1. travnja hotel imati zakupca.

Zašto poljoprivrednici Grada Pakraca ostaju bez potpore za brdsko-planinska područja, upitala je Nada Todorović (SDSS) na što gradonačelnica nije imala odgovor osim da je možda riječ o grešci radi čega su iz gradske uprave uputili prigovor u Ministarstvu gdje imaju za petak dogovoren sastanak.

Ovu vijećnicu je interesiralo i tko će platiti komunalno uređenje obraslih privatnih parcela i hoće li vlasnici ostati bez njih.    

Gradonačelnica je istakla da su neuređene parcele veliki problem s kojim se Grad ozbiljno uhvatio u koštac. Državne parcele su uglavnom riješene, a za privatne nešto uspiju naplatiti, a nešto rade zabilježbe koje ostaju, i kada i ako dođe do prodaje, vlasnik će morati podmiriti dug. Takvi računi nisu veliki da u potpunosti sjednemo na nekretninu i treba puno godina proći čišćenja da bi to odgovaralo vrijednosti nekretnine, rekla je A. Blažević.

Nada Todorović