banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

planinari na promociji Medium

„Zašto se ljudi, često po cijenu života, žele popeti na beskorisne vrhunce? Beskorisne zato što penjač za svoje uspone nije plaćen,već naprotiv, on to radi u slobodno vrijeme i najčešće vlastitim novcem. Upravo beskorisnost te djelatnosti otežava odgovor na pitanje: zašto?“, rečeno je u jednom od video isječaka kojim je proslavljeni hrvatski alpinist Stipe Božić pokušao svoj zanimljiv život, ispunjen raznim pothvatima, sinoć približiti pakračkoj publici.

U prepunom prostoru vijećnice kurije Janković tražila se stolica više kako bi se uživalo u jednosatnom predavanju ovog fascinantnog čovjeka koji se popeo na 3 najviša vrha na svijetu: Mount Everest (8848 m), K 2 (8611 m) i Kanghcenjungu (8586 m), a stajao je i na najvišim vrhovima svih 7 kontinenata: Mount Everest (Azija), Aconcagua (J. Amerika), Mount McKinley (S. Amerika), Kilimanjaro (Afrika), Mount Vinson (Antarktika), Mont Blanc (Europa) i Mount Kosciuszko (Australija).

S.BOžić Medium

U svojem izlaganju, praćenom prezentacijom koja se sastojala od fotografija, ilustracija i video isječaka snimljenih na ekspedicijama, Božić se dotakao svojih početaka; odrastanja u Zavojanima ispod planine Sv. Mihovil, selidbe u Split, prvih planinarskih izleta i alpinističkih uspona, služenja vojnog roka, rada na brodu… Život ga je naučio i kako se boriti sa gubicima najbližih prijatelja, koji su na tako teškim ekspedicijama neizbježni, ali i kako iz svega toga izaći još jači i nastaviti dalje. Sve to opisano je u njegovoj najnovijoj knjizi „Penjačevi zapisi“, šestoj po redu, koja upravo ovih dana izlazi iz tiska, zbog čega ju nije bilo moguće jučer prelistati niti kupiti. Knjiga je svojevrsna Božićeva autobiografija u kojoj je ispričao cijeli svoj život, ali i iznio svoju životnu filozofiju i uvjerenja koja su ga vodila kroz život. 

publika promocija Medium

„Ono što ostaje iza nas su priče i to bogatstvo s velikim zadovoljstvom prenosim ljudima“, rekao je Božić i dodao da je do sad svoje priče pretočio u više od sto filmova za HRT i još 50-ak za ostale televizije, a osim šest napisanih knjiga, autor je i mnogobrojnih novinskih članaka, feljtona, novela i naravno fotografija. Ovaj 72-godišnjak aktivan je i član Hrvatske gorske službe spašavanja koja je uvijek spremna pomoći ljudima u nevolji, a svoj posao obavljaju volonterski.

Sumirajući doživljaje sa svojih mnogobrojnih alpinističkih pothvata, Božić je rekao „kad me netko pita gdje mi je bilo najljepše, najneobičnije, onda kažem da je to Antarktika. Nema nikakvog života na tom kontinentu koji je veći od Europe, potpuno pust, nenaseljen, ali sa visokim planinama i ljepotom koja je neopisiva. Samo ostaviti trag tamo, jedan je vrhunski doživljaj.“

Monika promocija Medium

Monika Lucić Fider, ravnateljica Gradske knjižnice Pakrac koja je uz podršku Grada Pakraca organizator ovog događanja, zahvalila je Pakračanima i Pakračankama, ali i svim gostima iz susjednih gradova na dolasku rekavši da „sam broj okupljenih dobro govori o svemu onome čime nas je Stipe Božić svojim životom, radom i djelovanjem zadužio“. 

Zainteresirani posjetitelji mogli su kupiti neku od ranijih knjiga S. Božića uz njegovu posvetu ili se fotografirati za trajnu uspomenu, što su iskoristili članovi naših lokalnih planinarskih društava.

potpisivanje knjige Medium

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić