završna Zdravozubci

U gradskoj vijećnici kurije Janković danas prijepodne održana je završna konferencija projekta „Zdravozubci“ kojim se nastoji potaknuti učinkovita oralna higijena već od najmlađe dobi, s ciljem stjecanja dobrih navika svakodnevnog održavanja higijene i razvoja svijesti o važnosti oralnog zdravlja. Dom zdravlja Požeško-slavonske županije kao nositelj projekta u suradnji s Požeško-slavonskom županijom i Zavodom za hitnu medicinu već nekoliko godina provodi ovaj edukativno preventivni projekt, koji je pokazao odlične rezultate na prevenciji i promociji oralnog zdravlja prvoškolaca.

Višaticki

Projekt je ukratko predstavio ravnatelj županijskog Doma zdravlja Marijan Višaticki rekavši da je obuhvaćeno 17 osnovnih škola, odnosno oko 600 djece prvih razreda iz cijele županije kojima je kroz dva posjeta liječničkih timova (u rujnu i veljači), sastavljenih od doktora dentalne medicine i medicinskih sestara, izrađen KEP (karijes, ekstrakcija, plomba) status s ciljem da se kroz statistiku točno utvrdi s kakvim oralnim zdravljem djeca dolaze u prve razrede. Timovi su održali 34 edukativne radionice, po dvije za svaki prvi razred, prilikom čega su djeca dobila simbolične paketiće sa zubnom četkicom, pastom, sredstvom za detekciju plaka, dječjim pješčanim satom za pranje zuba, uputama za roditelje, tematskom bojankom, stripom i ostalim motivacijskim sadržajima. Osim toga, u okviru projekta organiziran je i prijevoz učenika, iz svih matičnih i područnih škola u županiji, u Požegu na edukativnu predstavu Gradskog kazališta Požega pod nazivom Zuboland, što je nekoj djeci bio i prvi posjet kazalištu.

Jakobović

Koordinator ovog, gotovo 40.000 eura vrijednog projekta, dr. dent. med. Mario Jakobović, naglasio je da je prema njegovom iskustvu iz ordinacije stanje dječjih zubi zabrinjavajuće loše. „Karijes je prema svjetskoj zdravstvenoj organizaciji najraširenija infektivna bolest, ali istovremeno bolest koja se najlakše i najjednostavnije može spriječiti – četkicom i pastom“, rekao je Jakobović i naglasio da se upravo zato pokrenuo ovaj projekt sa djecom u dobi od šest do sedam godina, s kojima je najlakše raditi, a preventiva je najjeftinija i najučinkovitija metoda.

Kako bi se djeca što više motivirala, ali i potaknuli roditelji da se pobrinu oko posjeta izabranom doktoru dentalne medicine, projekt je dobio i natjecateljski karakter. Tako su prvi razredi s područja Pakraca i Lipika koji su imali najveću statističku razliku, odnosno poboljšanje stanja između prvog i drugog posjeta liječničkih timova, nagrađeni jednodnevnim izletom u Park prirode Papuk, u Park šumu Jankovac, kamo su u pratnji svojih učiteljica krenuli odmah po završetku ove konferencije.

govornici konferencija

Konferenciji su prisustvovali i zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević i državna tajnica u Ministarstvu zdravstva prim. dr. sc. Marija Bubaš. Svi su izrazili zadovoljstvo i pohvalili postojanje ovog projekta kao i trud, ne samo učenika, nego i njihovih nastavnika. Bitno je da se nešto pokrenulo i promijenilo u pozitivnom smjeru, a sigurni smo da će prvašići sve naučeno prenijeti na braću, sestre, roditelje i prijatelje, te da će se ovaj projekt nastaviti i dalje, zaključili su današnji govornici.

Okupljenima su se kratko obratile i četiri učenice iznoseći svoje dojmove o ovom projektu, a prije odlaska na zasluženi izlet, učenici su darivani sokovima i keksićima koje je za njih pripremila Poljoprivredna škola iz Požege.

sokovi za djecu