nagrađeni svečana sjednica

Nakon javnog poziva objavljenog u lokalnim medijima u siječnju te pozitivnog mišljenja Ocjenjivačkog odbora za javna priznanja Grada Pakraca, gradski vijećnici su na sjednici što je održana 7. ožujka  jednoglasno odlučili da ovogodišnja priznanja Zlatna plaketa „Grb Grada Pakraca“ dobiju: Tea Silađi za područje kulture, Udruga invalida rada Pakrac-Lipik za područje zdravstva i socijalne skrbi i Slavko Vuić za područje fizičke kulture.  Istovremeno „Pečat Grada Pakraca“ je dodijeljen Deanu Nagyu, dr. Ivici Turuku, Marijanu Gašparu (posmrtno), Peri Tutiću, Zlatku Grčeviću i Željku Trohi.

Njima su priznanja uručena jučer na svečanoj sjednici. Predlagatelji su svoje ovogodišnje kandidature objasnili na sljedeći način (skraćena verzija).  

PEČAT GRADA PAKRACA

deki nagy

Dean Deki Nagy iz Pakraca

Rođen  Dubrovčanin koji je djetinjstvo i odrastanje proveo je na relaciji Dubrovnik - Pakrac, gdje je i ostao živjeti. Uvijek ga je zanimao sport i u njemu je još kao dječak bio aktivan. Tako je s „Dudovim buretom“, kadetskom ekipom dva puta nastupio u završnici lige u bivšoj državi, dok se u Dubrovniku bavio rukometom i tenisom. Nakon završene srednje škole nastanio se u našem gradu te se nastavio baviti sportom kao trener rukometašica ŽRK Lipik i  RK LiPa gdje je i danas i zahvaljujući njegovom entuzijazmu i entuzijazmu kolega imamo nekoliko kategorija rukometaša koji postižu dobre rezultate i promoviraju svoj grad.

Na ideju i inicijativu HVIDR-e Pakrac osmislio je i proveo akciju „Hoću igralište“, koja je rezultirala izgradnjom dječjeg igrališta na jugu grada. U suradnji sa gradskom upravom osmislio je prvu gradsku internet stranicu na kojoj su se objavljivali video prilozi sa gradskim tematikama, od kulture, preko sporta do politike. Nakon toga Deki osnova prvu turističku agenciju u kojoj zajedno sa suradnicima postavlja temelje za turistički razvoj Pakraca. 

Sa suprugom Dalijom i sinom Lovrom upravlja Planinarskim domom Omanovac. Upravo zahvaljujući domaćinima, na Omanovcu se danas održavaju pub kvizovi, gostuju vrsni glazbenici, književnici, sportaši. Odmah po dolasku prvih stradalnika agresije na  iz Ukrajinu, Deki se javio i ponudio im utočište. Sa svojom ih je obitelji ugostio, počastio u učinio sve da im najteži dani u životu postanu malo lakši.

Predlagateljica: gradonačelnica Anamarija Blažević.

turuk

Dr. Ivica Turuk iz Pakraca

Dr. Ivica Turuk je pedijatar i zaposlenik Doma zdravlja Požeško – slavonske županije, ispostava Pakrac u Službi zdravstvene zaštite predškolske djece – zdravstvena zaštita predškolske djece. Rođen je u Pakracu gdje je proveo djetinjstvo i odrastanje i u Pakracu je pohađao osnovnu i srednju školu. Medicinu je diplomirao na Medicinskom fakultetu u Rijeci.

Radeći od 2001. godine u pakračkom Domu zdravlja kao pedijatar primarne zdravstvene zaštite dr. Ivica Turuk u suradnji sa svojim timom ima ključnu ulogu u očuvanju zdravlja naših najmlađih sugrađana. Svojom stručnošću, ali prije svega ljubaznošću, suosjećanju i radosti u pomaganju bolesnoj djeci, ali i kao stručna podrška njihovim roditeljima, dr. Turuk svojim radom doprinosi  promicanju značaja sigurnog okružja u kojem naša djeca odrastaju uvijek u potpunosti predan potrebama naših najmanjih.

Predlagateljica: gradonačelnica Anamarija Blažević.

skupna

Marijan Gašpar (posthumno), ) Pero Tutić, Zlatko Grčević, Željko Troha

Marijan Gašpar (pok.), svima poznat kao „Gašo“, Pero Tutić poznatiji kao „Pero Maca“, Zlatko Grčević i Željko Troha grupa su entuzijastičnih Pakračana koji su svoje slobodno vrijeme i energiju posvećivali i posvećuju pomaganju u organizaciji društvenih događanja od značaja za Grad Pakrac te su tako nebrojeno mnogo puta sudjelovali u organizacijama događanja, druženjima, pripremali obroke za goste Grada, članove braniteljskih udruga koje djeluju na području Grada Pakraca te društvima i klubovima kojima je Grad Pakrac bio domaćin. Uz sve navedeno sa zadovoljstvom se odazivaju na sve pozive i radne akcije kojima se pomaže onima kojima je pomoć najviše i potrebna.

Ova „četvorka“ veseli su duh velikog broja društvenih događanja. Svojim zalaganjem, dobrom voljom i pozitivnom energijom pružaju pravi primjer dobrih domaćina, dobrih prijatelja, ali i ponosnih Pakračana koji svakog gosta Grada Pakraca dočekaju u opuštenoj, veseloj, ali nadasve prijateljskoj atmosferi.

Ono što ih čini posebnima, a samim time i kandidatima za ovo javno priznanje je činjenica kako sve što su radili, sve što rade i sigurna sam sve što će raditi je skromnost - jer sve što rade je „nešto najnormalnije“ i sve je to „za njihov Grad“.

Predlagateljica: gradonačelnica Anamarija Blažević.

ZLATNA PLAKETA „GRB GRADA PAKRACA

tea sileđi

Tea Silađi iz Pakraca, za područje kulture

Tea Silađi, profesorica glazbene kulture, rođena Sinjanka, zaposlena je u Osnovnog glazbenoj školi Pakrac od 2012. godine, gdje radi kao učiteljica solfeggia, voditeljica početničkog solfeggia i voditeljica zbora. Osnivačica je vokalnog sastava „Contesse“ te je aktivna sudionica i suorganizatorica Dječjeg festivala domoljubne pjesme „Croatio, iz duše te ljubim“.

Kao korepetitorica sudjeluje i prati učenike OGŠ Pakrac na mnogobrojnim smotrama, natjecanjima, priredbama, izložbama, promocijama knjiga ostvarujući pri tom  brojne nagrade nas smotrama i natjecanjima u Našicama, Požegi, Novom Marofu, Jastrebarskom, Križevcima, Slatini, Varaždinu i drugim gradovima.

Stručno se usavršavala  na seminarima za voditelje zborova, učitelje solfeggia kao i radu sa djecom sa poteškoćama.

Poseban interes pokazuje prema hrvatskoj glazbi kroz izbor repertoara hrvatskih skladbi kao i  domoljubnoj pjesmi  te je uvijek spremna za nastupe u svakoj prilici kada se neki događaj oplemenjuje glazbom. Sudjeluje u kulturnom životu Grada na svim događanjima.

Predlagatelj: Miroslav Ivančić.

slavko vuić nagrađen

Slavko Vuić iz Pakraca, za područje fizičke kulture

Slavko Vuić došao je u NK Hajduk Pakrac još 1999. godine.  Od tada do 2017. bio je aktivni igrač prvog sastava. Svoj igrački karakter pokazivao je kroz redovitost treniranja i igranja, požrtvovnost, kroz želju za pobjedom i značajnim igračkim umijećem. Odlaskom u igračku mirovinu aktivirao se kao trener mlađih kategorija, iako je u više navrata vodio i seniorsku ekipu. Aktivno sudjeluje u radu kluba kao voditelj mlađih kategorija, kao sportski direktor i potpredsjednik kluba.

Osim u NK Hajduk-u, Slavko Vuić je sudjelovao je u pakračkom nogometu kao igrač malonogometnih ekipa, suorganizator brojnih nogometnih i malonogometnih natjecanja, bilo da se radilo o rekreaciji, radničko-sportskim igrama ili ostalim turnirima.

Kroz sve sportske aktivnosti i dužnosti u klubu dao je veliki doprinos razvoju nogometa i NK Hajduk Pakrac.

Predlagatelji: NK Hajduk Pakrac.

 pečanić

Udruga invalida rada Pakrac-Lipik, za područje zdravstva i socijalne skrbi

Udruga invalida rada osnovana je 1968. godine kao Savez invalida rada, a pod današnjim nazivom djeluje od 1997. godine. Udruga svih ovih godina pomaže svojim članovima pružanjem pravne pomoći i pomoći pri ostvarenju prava invalida rada.

Godine 2011. odlučili su se upustiti u zahtjevan projekt obnove derutne zgrade u kojoj je sjedište Udruge. Obnovu objekta sufinancirali su gradovi Pakrac i Lipik te Ministarstvo zdravstva, a u obnovljeni objekt uselili su 2012. godine. Udruga invalida rada je aktivna, ali skromna udruga i dodjela priznanja im je nagrada za ovogodišnje obilježavanje 55 godina rada.

Predlagatelj: Udruga civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije.

Javna priznanja Grada Pakraca, kao zahvala za iskazan doprinos, uz manje izmjene datiraju od 1995. godine. U tih 27 godine 11 osoba je proglašeno za počasne građane (kronološki): Veljko Barbieri, Marko Ajhner, prof. dr. Ivica Kostović, mr. Marko Širac, Jadranka Kosor, prof. dr. Andrija Hebrang, dr. Ivan Šreter, generali Mladen Markač, Ante Gotovina,  Đuro Dečak i Tomo Medved.

Pečat Grada Pakraca za različita područja je dobilo, uključujući i ovogodišnja, 122, a Javno priznanje Grb Grada Pakraca 135 osobe ili institucije s područja Pakraca, ostatka Hrvatske i inozemstva.