županija Dan državnosti 2024

projekt sš

Projekt razmjene učenika obrazovnog programa medicinska sestra/medicinski tehničar opće njege pod nazivom Nursing 4U: Embracing challenges, kojeg je provodila Srednja škola Pakrac ulazi u svoju završnu fazu. Kako doznajemo od autorice i voditeljice ovog projekta Martine Terranova, profesorice engleskog jezika, preostala je druga mobilnost koja uključuje dvotjednu stručnu praksu osam učenika u pratnji mentorice i nastavnice zdravstvene njege Jelene Ivanović, koju će obaviti u klinici u njemačkom gradu Schongau, 80-ak kilometara udaljenom od Münchena. Na mobilnost idu učenici petog razreda medicinskog smjera koji su odabrani javnim pozivom, a put Njemačke kreću u ponedjeljak, 1. svibnja.

Prva mobilnost uključivala je stručno usavršavanje dviju nastavnica zdravstvene grupe predmeta Jasne Žunčić i Jelene Ivanović, ujedno i nositeljice stručnih projektnih aktivnosti, koje su u rujnu 2021. boravile u njemačkom gradu Göppingenu, odnosno u tamošnjoj klinici ALB FILS Kliniken. Iako je i ova druga mobilnost trebala biti održana na istom mjestu, uslijed pandemije, njemačka partnerska bolnica odustala je od nastavka provođenja projekta pa je pronađena ova druga, u Schongau.

„Učenici će na praksi usvajati nove ishode učenja, steći nove kompetencije i unaprijediti postojeće. Obilaziti će bolničke odjele i dobivati radne zadatke sukladno njihovoj kompetenciji, a cilj je naučeno prenijeti razrednim kolegama kao i koristiti dalje u radu  i u životu“, kaže profesorica Terranova. Učenici su već pomalo nestrpljivi i osjećaju tremu pred polazak, no vesele se odlasku u Njemačku i usvajanju novih znanja. Upitali smo ih planiraju li nakon završetka srednje škole ostati u Hrvatskoj ili otići raditi u inozemstvo, na što odgovaraju da bi željeli ostati no ukoliko budu prisiljeni, vjerojatno će otići. Ovo putovanje im ujedno predstavlja dobru priliku da izvide uvjete rada i života tamo, a odluku će, kažu, donijeti ovisno o tome kakav dojam steknu. Između osmero učenika, samo je jedan iz Pakraca koji je jasno i kratko rekao da ne želi otići jer „kod kuće je najljepše“.

Da se vrate kući bogatiji za neko novo iskustvo i znanje, ali i da se dobro provedu i zabave, učenicima i nastavnici Ivanović poželjeli su ravnatelj Dario Čilić i njegova zamjenica Ljiljana Rupena-Kelemen. 

županija Dan državnosti 2024