banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

bolnica

„Sukladno Odluci Vlade Republike Hrvatske o proglašenju prestanka epidemije bolesti COVID-19 od 12. svibnja 2023. godine, Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana ukinula je sve epidemiološke mjere donesene za vrijeme trajanja epidemije i donijela upute za daljnje postupanje“, doznajemo od ravnateljice Marine Major.

„Covid odjel je zatvoren zbog smanjenog broja pacijenata, no i dalje se provodi izolacija pacijenata u zasebnim izolacijskim sobama uz pridržavanje svih standardnih mjera zaštite. Što se tiče testiranja, ukinute su sve administrativne mjere testiranja za dijagnostičko-terapijske postupke, operativne programe i hospitalizacije, dok se ono preporučuje samo u klinički opravdanim indikacijama“, rekla je ravnateljica i dodala da su ukinute sve ograničavajuće mjere prilikom posjeta bolesnicima i prisustva pratnji na porodu.

U pakračkoj bolnici od početka epidemije, zaključno s današnjim danom, evidentirano je 516 otpuštenih pacijenata sa COVID odjela. Umrlo je 89 pacijenata, od čega je najveći broj njih uz dijagnozu Covida imao i druge teške medicinske dijagnoze.  

Maske više nisu obavezne

Medicinske maske za usta i nos nisu više obavezne za djelatnike i pacijente te je njihova upotreba na razini preporuke, osobito za djelatnike u medicinskoj skrbi s visoko rizičnim i zaraznim pacijentima kao i u svim ostalim medicinski opravdanim indikacijama. Po potrebi, Povjerenstvo za bolničke infekcije OŽB Pakrac može uvesti obavezu nošenja maske za određene kategorije zaposlenika, posjeta i slično.

 „Troškovi epidemije su veliki, oko 8 milijuna kuna, no o konkretnim brojkama teško je govoriti jer se one dijelom prepliću s redovnim troškovima poslovanja. Znatno su porasli troškovi zaštitne opreme, imali smo troškove prilagođavanja prostora, iznimno je porastao trošak medicinskog kisika i putnih troškova zbog prijevoza uzoraka. Tu moramo ubrojiti i sam trošak liječenja pacijenta, plaće radnika na Covid odjelu te nabavu medicinskih uređaja“, rekla je ravnateljica i dodala da je dio navedenih troškova obuhvaćen donacijama, dok je najveći dio pokriven iz proračuna bolnice.

Nevjerojatno izazovno iskustvo

Na upit kako je zadovoljna radom i organizacijom bolnice za vrijeme epidemije, ravnateljica odgovara da sada, protekom vremena i s odmakom od najvećeg vala, smatra da su određene stvari mogli odraditi malo drugačije, ali u danom trenutku, kada su se susreli s iznimno nepovoljnim i nepoznatim okolnostima, svatko od njih postupio je najbolje što je mogao. „Naravno da uvijek treba stremiti boljem i kvalitetnijem, lako je govoriti sada kad je najgore iza nas, kad imamo puno više saznanja i o bolesti i o liječenju. Postali smo iskusniji i pametniji za jedno nevjerojatno izazovno iskustvo koje je cijeli sustav zdravstva, a i samog života, doveo do jednih neuobičajenih okolnosti, reklo bi se stavio nas do granica izdržljivosti kako fizički, tako i psihički. Preispitivanje je normalno, barem bi trebalo biti normalno, ako želite napredovati i poboljšati se“, naglasila je i zahvalila svim radnicima i kolegama, koji su dali sve od sebe da se izbore s nepoznatim, da pacijentima pruže maksimum u danim okolnostima. „Zahvalila bih i pacijentima i obiteljima na strpljivosti i razumijevanju, nikome nije bilo lako. Odvojeni jedni od drugih, zabrinuti, bilo je teško prebroditi vrijeme epidemije. Najiskrenije se nadam da je najgore iza nas i da se navedene okolnosti poslovanja i života više nikada i nikome neće ponoviti. Neka nas vode lijepe uspomene i vjera u bolje sutra“, zaključila je ravnateljica Marina Major.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić