freepik

Izvor fotografije: Freepik

Kako biste produžili životni vijek svojih tenisica i očuvali njihov izgled, potrebno ih je pravilno održavati. Saznajte kako pravilno čistiti i njegovati tenisice kako bi dugo vremena izgledale kao nove.

1.  Zaštitite tenisice

Prije nego što tenisice prvi put stavite na noge, zaštitite ih sredstvom za odbijanje vode i mrlja. Sredstvo za impregnaciju stvara zaštitni sloj na površini tenisica koji sprječava prodiranje vode u materijal. To je posebno važno kod kožnih tenisica jer voda može oštetiti materijal tenisica, uzrokovati deformaciju tenisica i pospješiti razvoj neugodnih mirisa.

Sredstvo za odbijanje mrlja usporit će ili čak zaustaviti prodiranje mrlja u materijal obuće pa ćete tenisice brže i lakše očistiti.

Ponavljajte ovaj proces u skladu s uputama na sredstvu koje koristite, a najmanje nakon svakog temeljitog čišćenja obuće.

2.  Redovito čistite tenisice

Čišćenje i njegu tenisica prilagodite materijalu od kojeg su izrađene.

Kožne i platnene tenisice obavezno osušite prije čišćenja jer u suprotnome možete trajno oštetiti materijal. Za uklanjanje mrlja koristite mekanu krpu ili četkicu za zube te vrlo blagi sapun ili sredstvo namijenjeno čišćenju kože ili platna.

Tenisice od sintetičkih materijala najlakše ćete očistiti, a na tenisicama bijele boje možete koristiti spužvicu za uklanjanje mrlja.

Prilikom čišćenja nemojte zaboraviti na vezice. Njih namočite u mlaku vodu s blagim deterdžentom te ih nježno istrljajte četkicom za zube nakon što odstoje 15 - 20 minuta.

3.  Tenisice temeljito osušite

pexels

Izvor fotografije: Pexels

Nakon čišćenja tenisice se moraju u potpunosti osušiti. Vlažne su tenisice idealno okruženje za razvoj bakterija i gljivica koje uzrokuju neugodne mirise, ali i za nastanak plijesni.

Tenisice sušite dalje od izravnih izvora topline kako biste spriječili njihov deformaciju. Sušenje ubrzajte tako što ćete u tenisice staviti papirnate ručnike ili stare novine koje će upiti višak vlage i pomoći da tenisice zadrže oblik tijekom sušenja.

4.  Izbjegavajte perilicu i sušilicu rublja

Nemojte prati tenisice u perilici rublja jer ih tako možete nepovratno oštetiti. Osim što pritom riskirate oštećenje materijala i deformaciju oblika tenisice, može doći i do oštećenja same perilice.

Sušilicu rublja također izbjegavajte jer visoke temperature tijekom sušenja mogu oštetiti materijal i oblik tenisica, pogotovo kod modela izrađene od mekanih i fleksibilnih materijala.

5.  Koristite kalup za tenisice

Kada ih ne nosite, u tenisice stavite kalupe kako biste sačuvali njihov prirodni oblik i strukturu. Kada spremite tenisice, pogotovo na duže vrijeme, one se mogu deformirati i izgubiti svoj prvobitni oblik.

Ova praksa također će usporiti nastanak nabora na prednjoj strani tenisica pa će one duže izgledati kao nove.

6.  Tenisice redovito rotirajte

Umjesto jednog para tenisica, pametno je imati ih nekoliko te redovito izmjenjivati koje nosite. Tako ćete svakom paru omogućiti da se odmori između nošenja, što pak smanjuje trošenje materijala i produžuje životni vijek tenisica.

Osim toga, rotacija tenisica omogućuje da se one dobro osuše između nošenja kako biste smanjili rizik od razvoja neugodnih mirisa - ovo se posebno odnosi na tenisice za trčanje, teretanu i druge sportske aktivnosti.

7.  Redovito čistite i mijenjajte uloške

Kada čistimo tenisice često zaboravimo na uloške. No, briga o higijeni uložaka jednako je važna jer se i na njima skuplja prljavština i bakterije koje izazivaju neugodne mirise.

Za čišćenje koristite blagi deterdžent i nježnu krpu ili četkicu za zube. Nakon što se u potpunosti osuše, dezinficirajte ih sprejom za dezinfekciju obuće.

Ulošci se također s vremenom istroše. Kako bi vam tenisice uvijek bile udobne povremeno zamijenite uloške novima kako biste pružili bolju potporu stopalu te smanjili umor stopala.

8.  Prilagodite vrstu tenisica aktivnostima kojima se bavite

Korištenje pravih tenisica za određeni teren ili aktivnost smanjit će trošenje potplata i oštećenja materijala, a to znači kako će pravilno odabrane tenisice često biti izdržljivije i dulje trajati od tenisica koje se koriste za različite aktivnosti ili koje nisu prilagođene specifičnim zahtjevima.

Primjerice, ženske modne tenisice možete nositi na planinarenje, no one će se drastično brže istrošiti od pravih planinarskih cipela. Također, riskirate da na kraju dana završite s bolnim stopalima ili žuljevima, jer takve tenisice nisu prilagođene zahtjevnijim terenima.

Misao za kraj

Redovito čišćenje, zaštita od vanjskih elemenata, pravilan izbor aktivnosti i redovita zamjena uložaka neki su od ključnih koraka kako osigurati da tenisice ostanu u najboljem mogućem stanju. Slijedeći ove savjete uživat ćete u svojim tenisicama duže vrijeme, bez obzira na to koristite li ih za sport ili druge zanimljive aktivnosti.

Autorica:

Petra Staržik je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net - servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.