sud Medium

Jutros u 7 sati, u organizaciji Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika započeo je štrajk pravosudnih službenika diljem Hrvatske, pa tako i u Pakracu, koji traže povećanje plaća i zaštitu interesa svojih članova. S obzirom da će se štrajkom onemogućiti održavanje ročišta, ali i upisničarski i zemljišnoknjižni poslovi, sindikalna povjerenica Dubravka Boršodi, djelatnica suda u Pakracu, moli građane za strpljenje, razumijevanje i podršku.

Sindikat traži povećanje plaće za 400 eura i reguliranje pregovaranja za službenike i namještenike u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu. „Od 17 zaposlenih državnih službenika i namještenika Općinskog suda Bjelovar – Stalne službe u Pakracu, svi su u štrajku. Suci su nedavno imali tzv. bijeli štrajk, i njihovim se zahtjevima udovoljilo, a moram napomenuti da nas 90 posto sudaca našeg Suda podržava“, rekla je sindikalna povjerenica i dodala da tijekom dana treba biti donesena presuda Županijskog suda u Zagrebu o tome je li štrajk zakonit.

plakat sud Medium

Zaposlenici pakračkog suda zajedno su sastavili izjavu u kojoj navode zašto su u štrajku i kolike su im plaće. Izjavu donosimo u cijelosti:

Dakle, prelila se čaša! Da, idemo u štrajk!

Štrajk se pokreće radi zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa naših članova, državnih službenika i namještenika zaposlenih u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu, jer gotovo 30 punih godina je prošlo od čekanja „strpljen-spašen“, odnosno novog zakona o plaćama, o kojem se u zadnje vrijeme puno govori. Isti je vrlo nerazumljiv, nekorektan i limitiran u određenim povećanjima, a naročito kad se govori o raznim stimulacijama. Pa mi radimo u državnoj službi, sve ima svoje rokove. Nije ovo proizvodnja, pa prema izvršenoj normi. Opet ne znamo što nas čeka!

Dogovor s Vladom RH nije postignut, a u postupku mirenja Vlada RH nije došla s protuprijedlogom, iako smo na prvom sastanku jasno dali do znanja kako očekujemo konkretnu ponudu i iznos koji je Vlada spremna dati.

Moram podsjetiti da je nedavno bio tzv. bijeli štrajk sudaca i drago nam je svima da su u istom ostvarili sve svoje zahtjeve i očekivanja. Velika većina njih nas podržava, što smatram da je uredu, obzirom da oni najbolje znaju koliko i što mi radimo. Isto tako napominjem da se danas od državnog službenika u sudu i državnom odvjetništvu očekuje visok stupanj educiranosti i poznavanja zakona i propisa, te velika odgovornost uz poštivanje rokova.

Vrlo je bitno iznijeti i činjenicu da državni službenici i namještenici već duži niz godina gotovo preživljavaju obzirom na vrlo niske plaće, a što ću potkrijepiti i činjenicom da na primjer na radnom mjestu upisničara sa 28 godina radnog staža – plaća iznosi 702,00 eura, referenta za izvršenje kazne u prekršajnom odjelu sa 28 godina staža – 691,11 eura, dok voditelj zk. odjela kao ovlašteni zk. referent sa stažem od 28 godina i višom stručnom spremom ima plaću od 900,00 eura, i tako dalje u nedogled.

O svemu ovome govori i činjenica da nedostaje službenika, a na natječaje se gotovo nitko i ne javlja. Pitam se zašto?!

Pa dokle će naš rad biti toliko podcijenjen?!

Poruka građanima: „Očekujemo razumijevanje, strpljenje i podršku!“