ps pokreni solidarnost

„Pozivam vas, djecu, da nama starijima pokažete što vama treba da bismo mogli ljepše i ugodnije živjeti i surađivati u našem gradu“, rekao je Marijan Širac, pročelnik za društvene djelatnosti grada Pakraca na završnoj konferenciji projekta „P.S. Pokreni solidarnost!“, održanoj jučer u vijećnici kurije Janković.

Ovaj europski projekt, kojeg je na razini Hrvatske provodio Centar za mirovne studije, većinom je bio usmjeren na organizaciju učeničkih akcija u lokalnim zajednicama, a financiran je sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja, doznajemo od Lane Jurman, koordinatorice projekta. Cilj projekta bio je s učenicima obraditi teme solidarnosti, nejednakosti, diskriminacije, ljudskih prava te suvremene svjetske izazove i podržati provođenje građanskog odgoja, kao i održivi razvoj u školama. Među pet škola koje su u ovoj školskoj godini sudjelovale u projektu "P.S. Pokreni solidarnost!" bila je i pakračka osnovna škola.

IMG 4713

Na jučerašnjoj konferenciji su učenici i učitelji predstavili rezultate projekta koji su pokazali koliko se potencijala nalazi u učeničkim idejama, odnosno kako se u suradnji s lokalnom zajednicom i udrugama mogu napraviti vidljive promjene. Učenici su prikazali primjere vezane za održivi razvoj u kojem su s učiteljima kreirali nove odjevne predmete i razmjenjivali rabljene, izradili kutak za odmor u školskom dvorištu, organizirali dobrotvorni događaj s čijim će se prihodom financirati uređenje prostora škole.

„Uvijek je lijepo biti okružen mladima koji se bore za veće vrijednosti, bolji svijet. Nadam se da ćete dobiti nove smjernice i imati puno budućih sličnih projekata pa ovom prilikom zahvaljujem i Centru za mirovne studije što nas je ovdje  okupio“, rekao je Nikola Ivanović, predstavnik vijeća srpske nacionalne manjine u Pakracu.

IMG 4714