Snježana Zdenka i Josip

Udruga Mađara Rijeke bila je 8. srpnja  domaćin članovima udruga Mađara Pakraca i Daruvara koje djeluju na očuvanju tradicija, jezika i kulture u okviru Demokratske zajednice Mađara Hrvatske.

U prelijepoj zgradi, odnosno Villi Anna, izgrađenoj 1903. godine, a smještenoj u ulici vila uz prvu gradsku prometnicu uz samu morsku obalu, domaćin članovima pakračke i daruvarske udruge bila je Zdenka Šibacin Klepac, predsjednica riječke udruge, ali i osoba koja skrbi o vili i programu koji provode riječki Mađari i njihovi potomci.

Uz prigodne poklone koje su predsjednici Šibacin Klepac, ujedno i vijećnici mađarske nacionalne manjine u Gradskom vijeću Rijeke, uručili Snježana Sabo i Josip Fa, predsjednici pakračke i daruvarske udruge i inicijatori ovog posjeta, domaćica je goste provela kroz prekrasan izvorni ambijent reprezentativnih prostora vile u kojima je i ured Počasnog konzula Mađarske u Rijeci, razmijenjena su iskustva u radu te dogovorena suradnja u budućnosti.

Zgradu Villa Anna izgradila je u secesijskom stilu obitelj bakarskih trgovaca Marocchini 1903. godine, promijenila je kroz narednih 120 godina nekoliko vlasnika i država, da bi ju 2019. godine otkupila država Mađarska i dodijelila svojoj nacionalnoj manjini u Rijeci na upravljanje i korištenje. Uz  redovite sastanke i druženja oko 60 članova riječke Udruge  provodi se s mladima učenje mađarskog jezika te  likovne i književne aktivnosti u cilju održavanje tradicija i veza s domovinom svojih predaka.