proračunska transparentnost

Proračun Grada Pakraca u prošloj godini, Institut za javne financije ocijenio je s peticom, čime je on drugu godinu za redom ocijenjen najboljem mogućom ocjenom.  

Rezultate devetog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih regionalnih i lokalnih jedinica Institut za javne financije predstavio je 5. srpnja na svojim stranicama. Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu, pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju, navodi se u istraživanju ovog Instituta.

Proračunsku transparentnost Institut mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama svih županija, gradova i općina, i to: godišnje izvršenje proračuna za 2021., polugodišnje izvršenje proračuna za 2022., prijedlog proračuna za 2023., izglasani proračun za 2023. te proračun za građane za 2023. godinu. U obzir su uzeti samo dokumenti koji su na mrežnim stranicama bili dostupni u razdoblju 1. studenoga 2022. do 18. travnja 2023. i to na dan pretraživanja, ali ne i naknadno objavljeni dokumenti. Takvim izračunom razina proračunske transparentnosti može iznositi od 0 do 5, pojašnjava Institut.

Prema ovom istraživanju, po prosječnoj transparentnosti svih lokalnih jedinica na svome području, najbolja je naša, Požeško-slavonska županija, u kojoj su županija, kao i svi gradovi i općine, objavili svih pet traženih dokumenata.