mali arheolozi

Tko su arheolozi, čime se bave, što je arheološka sonda i gdje se nalazio Stari grad Pakrac neka su od pitanja Jelene Hihlik, ravnateljice pakračkog muzeja, na koja su pokušali odgovoriti najmlađi sugrađani na edukativnoj radionici „Mali arheolozi“, koja se odvila danas u okviru programa "Coolturno ljeto".

Nakon kratkog uvoda u Muzeju, mali arheolozi obišli su arheološki lokalitet u centru grada gdje ih je dočekao Krešimir Vacek, voditelj istraživanja, koji im je ispričao o pakračkoj srednjovjekovnoj utvrdi i prezentirao najnovije predmete koji su pronađeni u ovogodišnjem iskapanju. Mališani su imali priliku upoznati vrijednu arheološku ekipu, doznati što rade konzervatori i prošetati sondom, kako bi se uvjerili da posao arheologa nije nimalo lagan.

Povratkom u muzej, Daniel Grčević, muzejski tehničar, prezentirao je malim arheolozima 3D model Starog grada na projektoru, tabletu i naočalama za virtualnu stvarnost. Na kraju radionice arheolozi su crtali Stari grad, njegove kule i zidine, neke od arheoloških nalaza...

mali arheolozi vr

Ljetni program nastavlja se sutra u 11 sati u Osnovnoj glazbenoj školi kad je na rasporedu „Glazbeni četvrtak“, na kojemu će Matej Ćurlina, voditelj radionice, predstaviti violinu. Radionica je prije svega namijenjena djeci, a održava se pod pokroviteljstvom programa Europske unije „Kulturna Europa“ i u sklopu "Coolturnog ljeta".

IMG4832
IMG4839
IMG4868
IMG4876
IMG4859
IMG4852
IMG4873
IMG4900