inkluzija naslovna

Povodom osnutka te samostalnog rada Centra za inkluziju Pakrac-Lipik prije tri godine, danas su na lipičkim bazenima po prvi puta u Hrvatskoj organizirane međužupanijske ljetne igre osoba s intelektualnim teškoćama pod nazivom “Ljetni bljesak”. U konkurenciji 10 ekipa, prva tri mjesta zauzeli su “Jaglac” Orahovica, “Inkluzija Pakrac-Lipik” i kombinirana ekipa “Vretenca” iz Virovitičko-podravske županije i domaće “Latice”. Nagradu za Fair play osvojila je ekipa iz Nove Gradiške, a posebnu zahvalnicu dobili su volonteri Rukometnog kluba "Pakrac".

1690213490282 Medium

“Ove godine se obilježava 10 godina otkako su naši gradovi Pakrac i Lipik postali "inkluzivni" i prepoznali značaj socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom kroz uslugu organiziranog stanovanja, kao peti u Hrvatskoj. Ovo su bile prve takve igre jer su se, za razliku od dosadašnjih sportskih susreta osoba s intelektualnim teškoćama, odvijale u vodi odnosno u bazenu”, izjavila je Neda Miščević, pokretačica inkluzije na ovom prostoru te lipička unuka i pakračka snaha. Dodaje kako je posebnost i sam naziv igara Ljetni bljesak, jer je riječ bljesak asocijacija na naš pakračko-lipički kraj, što bi u budućnosti pridonijelo prepoznatljivosti ovih igara. U planu im je da ovo postane tradicionalno okupljanje te se nada kako će ovakvo druženje pridonijeti aktivnostima koje su ranijih godina bile prepoznate po nazivu “Svi putevi vode u PakraJ”.

Pri svečanom otvorenju natjecanja, prigodnim riječima okupljenima su se obratili organizator natjecanja te predsjednik Centra za inkluziju Pakrac-Lipik, Matija Brinjak, lipički gradonačelnik Vinko Kasana te već spomenuta Neda Miščević.

Natjecanje je okupilo ekipe s područja osam županija i to Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Karlovačke, Međimurske, Grada Zagreba i Požeško-slavonske.

1690213490265-Medium
DSC0004-Medium
DSC0005-Medium
DSC0010-Medium