žetva. Snimio Ivan Gelešić Medium

Samo oko pet tona po hektaru kod većih proizvođača i tri do četiri tone kod malih, rezultat  je ovogodišnje žetve pšenice koja je završila u očekivanom roku, sredinom srpnja.

Kako smo doznali od Željka Viboha, direktora „Poljoprivrede“ Lipik, jednog od nositelja proizvodnje, u njihovom laboratoriju na silosima u Dobrovcu izmjerili su hektolitar od 76 (volumen zrna u jednoj litri), što je u normali, te vlagu zrna 11 do 13, što je u granicama standarda i dobro je da ju se ne mora sušiti, što bi donijelo nove troškove, pa i dodatne gubitke.

„Sva je pšenica u silosima, i naša i kooperanata, pa će svatko raspolagati sa svojim količinama. Mi smo otkupili sve količine koje su vlasnici željeli prodati i u roku od tri dana je pšenica plaćena po 160 do 180 eura za tonu, ovisno o kvaliteti. Naše količine, koje smo „ubrali“ sa 220 hektara u badljevačkom i kukunjevačkom polju ćemo zadržati u skladištu i čekati bolju cijenu. Svu otkupljenu pšenicu ćemo prodati, jer bi nam pad trenutne otkupne cijene donio gubitak. Naime, s tuđom robom se ne čeka bolja cijena“, rekao je Viboh. 

Mali poljoprivrednici su skinuli oko 4 tone po hektaru. Uzrok manjim prinosima je skupoća jesenske sjetve (umjetno gnojivo, sjeme i zaštitna sredstva) i kasnije prihrane i bolesti, a zaštitnih sredstava zbog skupoće nije bilo dovoljno.   

Ovaj urod pratile su i vremenske neprilike još od jeseni kada je pšenica bila izložena blagoj zimi i bez potrebne zaštite snježnog pokrivača. Od travnja do lipnja cvjetanje i oplodnju pratile su kiše pa je bilo dosta „praznih“ klasova i ovako mali urod nije iznenadio poljoprivrednike.

Sva je sreća da je žetva obavljena prije olujnih vjetrova koji su krajem srpnja poharale ovaj kraj, jer bi dodatno smanjila ionako male prinose i novce, posebno malim proizvođačima, i direktno ugrozile, zbog nedostatka novca, jesensku sjetvu.

Prema očekivanjima, poljoprivredni strojevi će u polja ući krajem rujna kada počinju kampanje žetve soje, berbe kukuruza i vađenje šećerne repe. Poljoprivrednici se nadaju, kako su nam rekli, da vremenske nepogode neće donijeti nove štete, čime bi u potpunosti uništile ovu poljoprivrednu godinu. 

Fotografija: Ivan Gelešić