Dobra plaža čisto more

piše: Duško Kliček

Još nekoliko dana, točnije, 7. rujna i posljednja će grupa građana napustiti objekt Dječjeg odmarališta „Cvrčak“ na otoku Viru čime završava, vjerojatno, uspješna sezona i za djelatnike Gradskog društva Crvenog križa Pakrac koji na Viru nisu ljetovali, nego radili.

Kako nam je rekla Danijela Kiš, ravnateljica, ove godine će zaposlenici pakračkog Crvenog križa odraditi cijelu sezonu, bez zapošljavanja „izvana“, a to znači da će s širiti dobre vibracije domaće kuhinje, smještaja i općeg ugođaja. 

Autor ovih redaka i bivši ravnatelj GDCK Pakrac  je još početkom 2017. godine zbog odlaska u mirovinu bio posljednji puta na Viru, pa je i mjerodavan da ocijeni što je i kakvo je današnje odmaralište sedam godina kasnije.

Promjena i pomaka na bolje ima dosta. Završena je fasada cijelog objekta; prostor odmarališta je ograđen; postavljeni su novi suvremeni vanjski tuševi; sve sobe imaju klimu, a dio novi drveni namještaj. Sve to doprinosi ljepšem i ugodnijem ljetovanju, a popunjenost ukupnih kapaciteta, posebno starijim osobama,  dokaz  je da je Vir i dalje najpovoljnija  opcija mnogim građanima slabijih platežnih mogućnosti. Dio korisnika dolazi i iz skupina korisnika različitih  socijalnih programa, kao i pakrački sportaši.

Ručak

Filovana paprika, riža, umaci…

Manji dio ženske populacije i muške znatno manje, će sigurno, što je i razumljivo,  pronaći manjkavosti u pojedinim obrocima, okusima i slično, ali gladnih nije bilo. Na  jelovniku su bile ćufte, riža, krompir, grah, riba, pohani šnicli, pečena vratina… u ne baš uvijek  najuspješnijim izvedbama po svačijem ukusu. Može se reći da je kvaliteta ishrane najmanje napredovala na Viru, ali je ostala na zadovoljavajućoj i očekivanoj razini i sigurno je da zaslužuje prolaznu ocjenu. „Često ovisimo o dobavljačima pa o jelovniku odlučujemo tek kada namirnice stignu“, kaže ravnateljica Kiš.

Samo pet djelatnika je skrbilo o pedesetak gostiju u sedmoj ovogodišnjoj grupi od 8. – do 17. kolovoza. Bili su to kuhari Domagoj Bukvić i Ruža Josipović, spremačica Suzana Buhin, domar Hrvoje Galko i ravnateljica Danijela Kiš. „Mi, zapravo, svi sve radimo (kuhare ipak nitko ne mijenja), ništa nije sramota raditi“, kaže ravnateljica.

stoje s lijeva Suzana Buhin Domagoj Bukvić Hrvoje Galko Danijela Kiš ravnateljica i Ruža Jozipović

stoje s lijeva: Suzana Buhin, Domagoj Bukvić, Hrvoje Galko, Danijela Kiš i Ruža Jozipović

Iduće godine i pitka voda

Konačni zaključak o uspješnosti ove ljetne sezone u Dječjem odmaralištu na Viru bit će poznat nakon pristizanja svih računa i konačne analize. Ravnateljica najavljuje novine  za iduću godinu u vidu dodatne količine drvenih kreveta i ormara, ali, svakako će najvažniji događaj u postojanju dvadesetak godina postojanja – dolazak pitke vode i kanalizacije kroz mrežu koja je već stigla u Prezide, područje u kojem se nalazi i odmarališe. „Mi smo se nadali, a imali smo i takve najave, da će pitka voda već ove godine biti u odmaralištu, ali radovi su morali biti prekinuti zbog početka turističke sezone“, rekla je ravateljica Kiš. 

U planu je i izgradnja igrališta s umjetnom podlogom,  što bi posebno bilo dobro za djecu, koja gotovo svako veče imaju po programu i različite igre, a šljunčana podloga cijeli prostor prekrije prašinom, a i moguće su češće i jače ozljede.  

O dobroj budućnosti odmarališta i, vjerojatno,  pomacima prema naprijed najbolje svjedoče podaci da su među današnjim gostima i nekadašnja djeca, prvi korisnici odmarališta koji danas dolaze sa svojim obiteljima. Tu su i mještani Pakraca i Lipika koji su gosti odmarališta već punih dvadeset godina.

U analizama ovogodišnje sezone vjerojatno će se razmisliti, između ostaloga, i o ideji kupovine još jednog zajedničkog televizora i organizacija barem jednog izleta autobusom u Zadar.

Sve ovo navedeno nije razlog da se ljetovanje na Viru proglasi ili doživi kao promašeno, jer sve ponuđeno i doživljeno, čistoća mora, smještaj i hrana - u potpunosti odgovaraju  sadržajima i cijeni, posebno u ovo današnje vrijeme kada zbog inflacije i pada životnog standarda mnogi more neće ni vidjeti.

  obitelji Čelec Šebić i Kliček ponovo zajedno na Viru

obitelji Čelec, Šebić i Kliček ponovo zajedno na Viru