aktualni sat sdp

Aktualni sat, kojim su vijećnici propitivali izvršnu vlast na sjednici gradskog vijeća održanog jučer, otvorio je Marijo Seleši (HDZ) pitanjem o naplati parkiranja u Pakracu, budući da je aglomeracija završena. Gradonačelnica Anamarija Blažević, odgovorila je kako se naplata ukinula za vrijeme aglomeracije i većih radova na području užeg centra, a gradska služba i dalje često obilazi navedena područja u svrhu provjere dostupnosti parkirnih mjesta. Nadalje, kad se završi cjelokupno uređenje užeg centra grada, razgovarat će sa stručnjacima i sugrađanima te na gradskom vijeću raspraviti o uvođenju naplate. Marijan Malogorski, pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo i komunalne djelatnosti, odgovorio je kako evidencijom komunalne infrastrukture postoji 555 parkirnih mjesta, od kojih je 40-ak za invalide. Parkirna mjesta za vrijeme tržnog dana u ulicama 30. svibnja i Andrije Hebranga su poluprazna te poziva građane da tamo parkiraju kako bi se uži centar rasteretio. Nadalje, Selešija je zanimalo je li se mogla izbjeći rekonstrukcija biciklističko – pješačke staze u Bolničkoj ulici za vrijeme trajanja školske godine. Gradonačelnica je odgovorila kako je u prvotnom planu bilo predviđeno da se radovi završe do 1. rujna kako bi se navedeno izbjeglo, no došlo je do produženja roka zbog čega su radovi započeli kasnije od predviđenog. Malogorski je dodao kako je produžen rok zbog olujnog nevremena kao i zbog stupa HEP-a koji se nalazio na samoj stazi za kojeg su morali dogovarati premještanje, te je došlo do određenih korekcija u planu rekonstrukcije. Dodao je kako je novi rok za izvršenje radova 30. rujna.

Tomislav Novinc (HDZ) pohvalio je sufinanciranje produženog boravka u Osnovnoj školi te ga je zanimalo što još (su)financiraju u Osnovnoj i Srednjoj školi. Gradonačelnica je odgovorila kako je oko 50 tisuća eura u gradskom proračunu predviđeno za (su)financiranje škola, u Srednjoj za udžbenike gimnazijalcima i građevinskim tehničarima, dok u Osnovnoj produženi boravak, te država financira udžbenike, a Grad radne bilježnice. Dodatno financijski podržavaju Školu u prirodi, nagradne natječaje i slične aktivnosti.

Što je sa studijem fizioterapije, zanimalo je Tamaru Vujanić (SDP), budući da nije bilo ni jednog upisanog studenta. Gradonačelnica je izrazila nezadovoljstvo odnosom Veleučilišta prema Gradu, s obzirom na to da su obećali uvođenje i studija za višu medicinsku sestru/tehničara. Dopis Zdravstvenom Veleučilištu je spreman te su trenutno u pregovorima s drugim Sveučilištima. Vujanić je priupitala imaju li teretni kamioni dozvolu prometovanja Strossmayerovom ulicom, na što je Malogorski odgovorio kako određeni, koji su u vlasništvu lokalnih tvrtki, imaju dozvolu te da će provjeriti koji su to točno. Mile Vujić (SDP) je postavio nadalje pitanje o Spahijskom podrumu, konkretno hoće li obnova biti završena u roku i koliki će biti povrat iznosa ukoliko se ne završi na vrijeme. Gradonačelnica Anamarija Blažević je odgovorila da su u kontaktu s izvođačima radova koji obećavaju završetak u roku, koji je još godinu dana. Nadalje, Vujića je zanimao teren s umjetnom travom i posjeduje li uporabnu dozvolu. Gradonačelnica je navela da su postavljene mreže i rasvjeta, a prvog dana građenja terena predali su dokumentaciju za uporabnu dozvolu. Marijan Širac, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti i gospodarstvo, dodao je da NK Hajduk treba podnijeti zahtjev, a u sljedećih mjesec do dva uporabna dozvola bi trebala biti izdana.

Vodooprskrba i uređenje grada

Zoran Krejči (SDP) podsjetio je da je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća pitao direktora Voda Lipik u vezi spajanja Voda s požeškom Tekijom, na što je Marijan Pierobon, direktor Voda, odgovorio da ukoliko dođe do toga, stanje neće biti bolje. Krejči je upitao Gradonačelnicu je li nešto poduzeto da se spajanje tvrtki spriječi. Gradonačelnica je navela kako poštuje uredbu Vlade za spajanje s Tekijom jer gradovi moraju surađivati kako bi se ojačale tvrtke, a naglasila je da će Vode dijeliti suvlasništvo s Tekijom. Krejčija je dalje zanimalo, s obzirom na donošenje odluke o ukidanju prireza, kako će to utjecati na Pakrac jer kada su oni navedeno predlagali, nije bilo podržano. Upitao je hoće li građani plaćati više poreza na dohodak. Gradonačelnica je odgovorila da je zbog fiskalnih izravnanja morao biti uključen prirez jer su se sve financijske mogućnosti morale iskoristiti. Osnovnu stopu poreza na dohodak od 20 posto ne planiraju mijenjati da se nadoknadi prirez.

Kristinu Milek (HDZ) zanimalo je što Grad Pakrac radi po pitanju zaštite od poplava zbog sve ekstremnijih vremenskih nepogoda. Gradonačelnica je odgovorila da su bili veliki problemi s Kalvarijom i ostalim višim područjima s kojih se slijeva velika količina vode. Prije nekoliko godina predali su projekt Hrvatskih Voda koji financiraju projektnu dokumentaciju i javnu nabavu, o zaštiti lijeve i desne obale od bujičnih voda. Jedan dio je Kalvarija, drugi Krndija i Prekopakra. Projekt se sastoji od nekoliko faza, a nedavno su počeli radovi kod Vukovarske ulice.

Nada Todorović (SDSS) upitala je o uređenju puta kod groblja u Branešcima, na što je gradonačelnica odgovorila da će nakon provjere dobiti pisani odgovor.

Anitu Skalnik (HDZ) zanimalo je ima li Grad u planu izgradnju odlagališta građevinskog otpada budući da se otpad vozi u kamionima kroz Frankopansku ulicu (Prekopakra). Gradonačelnica je odgovorila kako je svjesna da su kamioni uništili cestu, a treba se izgraditi i nogostup u Prekopakri. Zajedno s Gradom Lipikom imaju tri parcele koje su pokrčili na Crkvištu i pripremaju dokumentaciju da bude upisani prostor za odlagalište građevinskog otpada. Skalnik je dalje navela da se kanalizacija u Matkovcu izlijeva duž kanala. Malogorski je naveo da je došlo do kvara pumpi jer se u šahtama nagomilala velika količina otpada koji se nalijepio u pumpe, a navedene poteškoće su sanirane.

Mihael Andrijanić (HDZ) upitao je o spajanju škole u Donjoj Obriježi na javnu vodoopskrbu. Malogorski je naveo da je škola podnijela zahtjev koji je trenutno u procesu. Gradonačelnica je ovom prilikom pozvala sve ljude koji žive u naseljima u kojima imaju mogućnost priključenja na javnu vodoopskrbu da se priključe.

Aktualni sat završio je Miroslav Ivančić (HDZ) pitanjem o uređenje ulice od Caffe bara "Park" do Vinogradske. Gradonačelnica je rekla kako je samo ta ulica ostala kada je u pitanju uređenje centra. Radovi su raspoređeni u nekoliko faza kako se ne bi zatvorio cijeli grad u isto vrijeme. Sklopili su ugovor za cjelokupni projekt od Branimirove, a većim dijelom financira ga ŽUC te ostatak Grad. Malogorski je dodao kako ŽUC sudjeluje s 81 posto i bazira se na prometnice, a Grad Pakrac s 19 posto za urbano uređenje.

aktualni sat hdz

Odgovori s prošlog Vijeća

NADA TODOROVIĆ - O NOGOSTUPU PREKO MOSTA U KUSONJAMA

Iz Hrvatskih cesta su odgovorili kako nemaju u planu izgradnju nasipa i pješačkih staza u zoni mosta s obzirom da je projekt rekonstrukcije mosta obuhvaćao samo most i cestu. Predložili su da Grad Pakrac pokrene nabavu projektne dokumentacije za izgradnju pješačke staze i proširenje nasipa što je Grad i učinio, a pročelnik Marijan Malogorski navodi da će po izradi istu poslati Hrvatskim cestama kako bi ju uvrstili u svoj plan gradnje za naredno razdoblje.

TAMARA VUJANIĆ - O AKCIJI ČIŠĆENJA GRADA

Na pitanje zašto se Grad Pakrac nije prijavio na ekološki projekt „Od izvora do mora“ koji je pružao priliku za nabavku stabala za sadnju bez ulaganja sredstava gradskog proračuna, pročelnik Malogorski je odgovorio da je došlo do nesporazuma kod prijave pa je istekao rok, no nastojat će da se to više ne ponavlja. U vezi sadnje samih stabala i smanjenje utjecaja klimatskih promjena na okoliš i ljude, rekao je da Grad Pakrac trenutno prikuplja potrebnu dokumentaciju za prijavu na natječaj Fonda za zaštitu okoliša koji sufinancira, znatno većim sredstvima, sadnju stabala u urbanim sredinama, te se nadaju proći na tom natječaju.