kusonje glavna Medium

Zbog budućih naraštaja važno je prisjećati se prošlosti i stradavanja hrvatskih branitelja kako se to nikada ne bi ponovilo, a njihova žrtva obvezuje nas na očuvanje i promicanje istine kao i na izgradnju države za kakvu su se oni svojom hrabrošću i zajedništvom  borili, misao je današnjih govornika na komemoraciji koja je održana kod kapele Male Gospe u Kusonjama u povodu obilježavanja 32. i 30. obljetnice stradavanja bjelovarskih branitelja.

Položivši vijence i zapalivši svijeće počast su odali obitelji poginulih branitelja kao i druge braniteljske udruge te izaslanici predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH, izaslanstva Požeško-slavonske i Bjelovarsko-bilogorske županije te predstavnici gradova Pakraca, Bjelovara i Lipika.

obitelji polaganje

„Ovim plemenitim činom svjedočimo da naši stradalnici nisu zaboravljeni da ih se spominjemo budnim sjećanjem s boli u srcu, ali iskrenom zahvalnošću i molitvom da ih uskrsli Isus Krist obdari puninom svoje pobjede nad zlom u smrću, te i oni u njegovoj ljubavi, očitovanoj za nas na križu, budu pobjednici. Moliti nam je i za sve nas da poginuli kojih se spominjemo ne potonu u mraku naših osjećaja mržnje  prema počiniteljima zla“, rekao je požeški biskup Antun Škvorčević, prvi govornik na današnjoj komemoraciji bjelovarskim žrtvama.

Anamarija Blažević: „samo zajedništvom možemo graditi Hrvatsku dalje“

Prigodnim riječima obratio se suborac poginulih branitelja  Mladen Sabolović, predsjednik Kluba veterana A satnije Bjelovar rekavši kako je u ratu bilo teško, da teže nije moglo biti, ali bilo je i časno da časnije nije moglo biti. „Stojimo na ovom svetom i tužnom, a opet ponosnom mjestu već 32. put. Toliko je godina prošlo od tragedije, ali i prkosa te hrabrosti. Koliko je samo suza proliveno, molitvi izgovoreno i riječi upućeno za spokoj naših duša, da počivaju u miru poslije svih patnji i žrtava koje su podnesene. Ponajprije za svoju voljenu Republiku Hrvatsku, ali i za svoje najmilije, za slobodu i neovisnost, za sve nas“.

FOTOGALERIJA

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević istaknula je kako se danas prisjećamo jednog od najtragičnijih dana na pakračkom ratištu. „To je bio strašan zločin kojeg ne smijemo zaboraviti, jer zaboravom brišemo i našu povijest, a kada brišemo našu povijest, brišemo i našu budućnost. Svake godine na Malu Gospu dolazimo u Kusonje pokloniti se poginulima i pričati o tome što se ovdje dogodilo kako bi budući naraštaji koji dolaze iza nas znali cijeniti slobodu i sve ono što danas imamo zahvaljujući najhrabrijima koji su dali svoje živote u temelje naše domovine“, rekla je gradonačelnica i dodala da samo zajedništvom možemo graditi Hrvatsku dalje i napraviti ju onakvom kakvu su ju branitelji željeli.

govornici kusonje

Tomo Medved: „branitelji pokazali lojalnost, zajedništvo i hrabrost“

Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora  rekao je kako je „u vrijeme sanjanja slobode naše domovine, glavni temelj našeg života bila vjera u očekivanja te domovine koju danas živimo. Na ovaj dan moramo biti u molitvi prema Bogu na domovini koju nam je dao i na ovoj žrtvi mladih ljudi“, rekao je Deur uz poruku da moramo biti ponosni jer smo dobili privilegiju stvarati hrvatsku državu.

Komemoraciji je prisustvovao i Tomo Medved, izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja koji je čestitao organizatoru, Udruzi obitelji poginulih branitelja Kusonje 91-93, ali i svima onima koji ulažu veliku energiju u očuvanju istine i njeno prenošenje na buduće generacije. „Hrabrost, patnja i mučeništvo oslikava ovo mjesto i sve što se ovdje događalo.  Zbog svih teških godina koje smo proživjeli, zbog svih žrtava koje su položene na oltar domovine, na nama je da pamtimo, da podsjećamo i da upozoravamo“, rekao je Medved i dodao da su branitelji u Kusonjama ostali uz svoje umrle prijatelje , čime su pokazali lojalnost, zajedništvo i hrabrost, i upravo su te vrijednosti  dovele hrvatski narod do pobjede u Domovinskom ratu.

Mimohod i sveta misa

Ovogodišnja komemoracija započela je već tradicionalno okupljanjem kod spomen obilježja Rakov Potok odakle je krenuo Mimohod istine prema kapelici Male Gospe. U Kusonje su dotrčali i maratonci udruge „Heroji ne umiru“ Sisačko-moslavačke županije, udruge maratonaca „Glasnici istine“  Virovitičko-podravske županije, maratonci „Heroji ne umiru“ županije Srednje Bosne i atletski klubovi Borik Bjelovar i Puls Tomislavgrad koji su otrčali memorijalni maraton Bjelovar-Kusonje dug 82 kilometra.

maratonci kusonje

Nakon komemoracije svetu misu zadušnicu predvodio je bjelovarsko-križevački biskup msgr.dr. Vjekoslav Huzjak.