Grofovigrofice

Brojni prigodni sadržaji iduće subote, 23. rujna, u dvorištu kompleksa Janković program su ovogodišnje manifestacije „Tragom Jankovića“ koju po šesti put organiziraju pakračke kulturne institucije Muzej, Osnovna glazbena škola i Gradska knjižnica, pod pokroviteljstvom Grada Pakraca, u suradnji s Društvom Mađara, Pivovarom Slavonica i brojnim drugim pojedincima.

Ove godine uvod u bogati subotnji program kojim će se oživjeti bogata povijest, točnije razdoblje 18. i 19. stoljeća, kada su članovi obitelji Janković  gospodarili gradom, predstavlja posebna radionica povijesnog plesa Vlaste Rittig u srijedu 20. rujna na glavnoj gradskoj šetnici.

Subota prijepodne započet će sadržajima za djecu. S početkom u 10 sati će se „Vrtlariti po vlastelinski“, od 11 sati slijedi pripovjedni nastup Margarete Peršić,  dok će u podne svoj rad i golubove prezentirati Udruga uzgajivača golubova listonoša "Krila Slavonije".

Za one nešto starije, u 12 sati započinje barokni frizeraj, a u 13 sati „Pivski banket s Grofom, Groficom i Caricom“, proizvodima pakračke pivovare „Slavonica“. Od 14 sati na programu je „Ples i pjesma za pučanstvo“ odnosno nastup KUD-ova. Od 15 sati konji i kočije s lipičke ergele će omogućiti građanima besplatnu vožnju kočijom po gradu, a u isto vrijeme počet će i radionica "Povijest mačevanja" Škole povijesnog europskog mačevanja "Ars Gladiatoria" iz Zagreba

U 16 sati će započeti kostimirana šetnja po pakračkim ulicama u kojoj će se građani upoznati s povijesnim utjecajem obitelji Janković na grad Pakrac, a od 17 sati je na rasporedu grofičina tombola“Lov na sreću“.

Manifestacija će završiti „Baroknom zabavom“ čiji je početak najavljen za 19 sati gdje će za glazbene note biti zadužena Osnovna glazbena škola, a barokni ples izvest će Udruga Potkalnički plemenitaši.

plakat janković