zapis banovac Medium

Dok čekamo ovogodišnju, 14. po redu manifestaciju „Slavonski banovac“, vratimo se malo u prošlost i pogledajmo kako je to sve krenulo...

Sajam je prvi put održan 14. i 15. studenog 2009. godine kao gospodarsko-turistički sajam pod nazivom „Ruralni razvoj kroz poljoprivredu i turizam“ i okupio je 68 izlagača iz devet županija sjevernog dijela Hrvatske. Sajam je organiziran u gradskoj sportskoj dvorani od strane Poduzetničkog centra Pakrac i Turističke zajednice Pakrac, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske gospodarske komore, Županije Požeško-slavonske i gradova Pakrac i Lipik. Tadašnji pakrački gradonačelnik Davor Huška rekao je da je „ovakav skup prilika da se mali poduzetnici, udruge i drugi subjekti s područja Pakraca i Lipika zbliže i razmijene iskustva radi zajedničkog nastupa na širem tržištu.“

Već iduće godine sajam je dobio naziv „Slavonski banovac“ a kao sajamski partner uključio se Grad Daruvar, koji je doveo i svoje izlagače te je u sklopu te suradnje dogovoreno da će besplatno u Daruvaru moći izlagati svi zainteresirani pakrački čimbenici na njihovim sajamsko-izložbenim prostorima. 2011. godinu obilježila je ekonomska kriza što je rezultiralo manjim brojem izlagača i slabijom ugostiteljskom ponudom, no naredne godine na pakrački sajam došlo je 75 izlagača iz deset županija, uz partnersku suradnju s gradovima Novskom i Lipikom s kojima se Pakrac te godine udružio u LAG (Lokalnu akcijsku grupu) u cilju veće povezanosti ovih gradova i zajedničkog korištenja mogućnosti koje će se otvoriti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

sajam 2009 Medium

To se i obistinilo sljedeće godine, 2013. kada je po prvi puta sajam financiran sredstvima iz EU fondova, a dobio je i međunarodni karakter zahvaljujući gostima iz Slovačke koji su u Pakracu predstavili svoje turističke potencijale i kulturnu baštinu. Broj izlagača je nastavio rasti, a dvodnevni sajam obilovao je različitim događanjima i bogatim kulturno-umjetničkim programom. Šesti sajam, 2014. godine, donio je neke novine u odnosu na prijašnje pa je tako sajam postao jednodnevni i to je održan u četvrtak kad je u Pakracu tržni dan, čime se htjelo izlagačima uštedjeti na trošku, a povećati interes posjetitelja. Te godine po prvi put je program upotpunjen večernjim koncertom i to tamburaškog sastava „Mejaši“.

Grahfest – pun pogodak

Iduće godine organizatori su otišli i korak dalje u proširenju gastronomske ponude sajma tako što su Udruženju obrtnika Pakrac-Lipik prepustili organizaciju „Grahfesta“, natjecanja u kuhanju graha, koje je bilo pun pogodak za privlačenje velikog broja posjetitelja iz naših gradova ali i šire. Pobjednici između 43 prijavljene ekipe u kuhanju graha bili su Željko Širac i Željko Parag. Po procjenama, više od tisuću ljudi ispunilo je toga dana glavni pakrački trg koji je zatvoren za promet na tri dana, a osim graha, nad naš grad se nadvio miris gulaša kojeg je spremila lokalna Udruga Mađara, konjskih ćufti koje je pekla Udruga proizvođača konjske salame, palačinki i kolača raznih udruga žena, kao i specijaliteta gostiju iz Slovačke koji su ponovno bili partneri sajma.

Nakon 2016. godine i „kišnog“ sajma, kojeg je unatoč hladnoći i lošem vremenu ponovno posjetio velik broj građana i izlagača, uslijedila je (do tada) rekordna godina koju je obilježilo 104 izlagača i 55  prijavljenih ekipa na  „Grahfestu“. „Uspjeli smo u spajanju tradicije i povijesti sa suvremenim potencijalima kojima smo bogati. Korak smo bliže postavljenom cilju pred svoje suradnike, a to je vratiti optimizam, dobru atmosferu i duh zajedništva u grad i među ljude. Ovaj sajam je pokazao da smo na dobrom putu“, riječi su gradonačelnice Anamarije Blažević po završetku 9. sajma „Slavonski Banovac“ kojeg je ponovno pohodio velik broj kako domaćeg stanovništva tako i gostiju. Sam sajam dobio je i srednjovjekovni štih zahvaljujući članovima „Reda vitezova Ružice grada“ iz Orahovice koji su upriličili Bitku za kovnicu novca.

sajam 2011 Medium

Jubilarni,10. sajam, nadišao je očekivanja i najoptimističnijih pa je tako zabilježeno čak 128 izlagača koji su ponudili svoje proizvode putem štandovske prezentacije i prodaje, kao i 80 ekipnih sudionika na 4. po redu Grahfestu. A kuhanje graha nije više bilo samo kuhanje, nego je jednako važno postalo nadmetanje ekipa tko će ponuditi ukusniji kolač, narezati finiju kobasicu ili natočiti najbolje domaće vino i tako pridobiti što više ljudi oko svog kotlića. Zanimljivost Sajma je bila i svojevrsna krčma „Kod veprove glave“ koju su osmislili i izgradili članovi Povijesnog društva Pakrac i Lipik gdje su posjetitelji mogli kušati neka stara, zaboravljena jela.

Nova lokacija, novi rekordi

Zbog radova na središnjem gradskom trgu i u Ulici Hrvatskih velikana, manifestacija je naredne godine prebačena u Ulicu Matice hrvatske i na prostor tržnice, a rekord po broju sudionika u kuhanju graha ponovno je srušen prijavom čak 103 sastava koji su zastupali gotovo sve regije Lijepe naše - od krajnjeg juga sve do najistočnijih krajeva, prezentirajući tako vlastito umijeće spravljanja ove popularne namirnice.

sajam 2015 Medium

Nakon jednogodišnje pauze zbog pandemije koronavirusa, 2021. godine održan je 12. po redu Sajam, koji je unatoč još uvijek prisutnoj epidemiološkoj situaciji okupio znatan broj posjetitelja, na već poznatoj lokaciji. Bogatu gastro ponudu obogatili su članovi HVIDR-e iz Kaštela koji su demonstrirali filetiranje tune, teške 45 kilograma te ju na licu mjesta spravljali na četiri načina i dijelili posjetiteljima. Odmah do njih su naši branitelji od jutarnjih sati pekli na ražnju vola teškog 125 kilograma te ga poslijepodne, u velikom redu, dijelili zainteresiranima.

Prošle godine, na otvaranju Sajma, županica Antonija Jozić je istaknula kako je Pakrac „grad koji danas živi punim plućima i prezentira sve najbolje što ima, ali je i širokom slavonskom dušom primio sve goste i izlagače.“ Tijekom dana sajam je posjetilo gotovo pet tisuća ljudi, što ga je po broju posjeta svrstalo među najbolja izdanja, čime je potvrđeno da ova pakračka priredba zasluženo slovi kao najveća ove vrste u kontinentalnom dijelu Hrvatske.