ružičasta vrpca

Mjesec listopad Međunarodni je mjesec borbe protiv raka dojke, a tim je povodom Udruga SVE za NJU osmislila projekt „Mama, budi zdrava – Ružičasti listopad“ kojem je cilj promicanje Nacionalnih programa za rano otkrivanje raka i poticanje žena na brigu o zdravlju. Ovom projektu, koji se provodi sedmu godinu za redom, priključila se i pakračka osnovna škola na način da su učenici matične i područnih škola svojim tijelima i s ružičastim balonima u ruci formirali simboličnu ružičastu vrpcu te snimili zajedničku fotografiju i tako poslali značajnu poruku o potrebi brige za vlastito zdravlje.

Učenici su također dobili i edukativne letke „Mama, budi zdrava“ koje su odnijeli kući svojim majkama kako bi njih, ali i druge ženske članove obitelji, potakli na redovitije kontrolne preglede.

Projekt je prvi put proveden 2017. godine, a od tada se provodi u brojnim osnovnim i srednjim školama širom Hrvatske pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Fotografija: OŠ Braće Radića