komemoracija naslovna

„To što su hrabri ljudi i suborci iz drugih gradova bili u jeseni 1991. godine na našim prostorima, samo je dokaz da se ovdje nije branio samo Pakrac, nego je naš grad bio na braniku Zapadne Slavonije i cijele Republike Hrvatske. Naša omladina ima na koga biti ponosna, a zahvaljujući Vladi i braniteljskim udrugama, Pakrac danas ima i spomen obilježje poginulima u samom centru grada jer su to i zaslužili. Pišite i prenosite istinu u obliku napisane riječi, ali isto tako i usmenom predajom jer još uvijek ste vi ti koji ste jako važni i koji svjedočite istinu“, obratila se okupljenima, a posebno sudionicima događanja koji su se odvili na prostorima Batinjana, Velikog Banovca i Gornje Obriježi u jeseni 1991. godine, Anamarija Blažević, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca.

komemoracija tekst prva

Danas je u Gornjoj Obriježi u prijepodnevnim satima održana komemoracija u spomen poginulim braniteljima Domovinskog rata. Osim u Gornjoj Obriježi, počast je odana i polaganjem vijenaca na spomenike u Batinjanima i Velikom Banovcu.

„Opkoljavanjem Pakraca 6. listopada u jutarnjim satima presječena je jedina komunikacija Pakraca sa zapadnim dijelom Hrvatske - Cestom spasa, kojom je do tada dolazila sva pomoć Pakracu. U pokušaju oslobođenja te ceste pogibaju hrabri branitelji kojih se danas prisjećamo, između ostalih i zapovjednik obrane Sjepan Širac, a mi im poručujemo da njihova žrtva nije bila uzaludna. Pakrac je obranjen i stožerni je grad obrane Zapadne Slavonije“, rekao je Božidar Lujanac, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Pakrac-Lipik te umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske.

U prisutnosti obitelji poginulih, uobičajeno odavanje počasti stradalima održano je u nazočnosti lokalnih gradskih čelnika, članova Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata s pakračko-lipičkog područja te brojnih drugih predstavnika vojnih, policijskih i civilnih udruga, učenika pakračke i lipičke osnovne škole, ali i svih ostalih koji su osjetili potrebu pokloniti se žrtvama.

komemoracija tekst

„Cijena slobode bila je visoka. Ovdje su poginuli rame uz rame suborci, prijatelji i braća, a mi želimo osvijestiti mladež ovim komemoracijama o nemilim događajima koji su se ovdje odvili 1991. godine, kako bi shvatili tko su točno ovi heroji sa slika koje drže u rukama, radi kojih danas živimo u slobodnoj domovini“, zaključio je Ferdinand Troha, zamjenik županice Požeško-slavonske županije.

„Nas Bjelovarčane puno toga veže za ovaj grad i sve što se događalo u Pakracu, mi smo to itekako dobro osjetili. Drago mi je da na komemoraciji vidim i učenike te bih volio da i nastavnici pouče svoje učenike što se to dogodilo ovdje prije 32. godine, jer na taj način se i prenosi istina o Domovinskom ratu“, rekao je Dinko Tandara, izaslanik ministra hrvatskih branitelja te ravnatelj Uprave za savjetodavnu psiho-socijalnu i zdravstvenu pomoć.

32. godina obilježavanja žrtve hrvatskih branitelja u organizaciji Hrvatskog časničkog zbora Pakrac-Lipik i Grada Pakraca završena je svetom misom koju je služio požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević sa svećenicima Pakračkog dekanata.

FOTOGALERIJA