španovica glavna

„Španovica je bila uređeno selo vrijednih i marnih ljudi, a njihova žrtva zaslužuje da se ovom selu vrati dio nekadašnjeg sjaja. Danas smo se okupili da odamo počast i zapalimo svijeće, a već sutra se zapitajmo što možemo učiniti da žrtva naših predaka ne bude uzaludna“, rekao je Marko Svjetličić, predsjednik Zavičajne zajednice Španovčana koja je uobičajeno jučer u memorijalnom kompleksu u Španovici organizirala komemorativni skup u znak sjećanja na uništenje tog sela, u listopadu 1942. godine.

Prije njegovog obraćanja, izaslanstva Zavičajne zajednice, Grada Pakraca, Požeško-slavonske županije i Hrvatskog žrtvoslovnog društva su položila vijence ispred spomenika poimenično nabrojanih 396-ero španovačkih stradalnika u razdoblju 1939-1949. godine.

svjetličić

Ante Beljo, predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva izrazio je nezadovoljstvo odnosom prema hrvatskim žrtvama. „Svake godine dođemo ovdje, pomolimo se, iskažemo počast žrtvama, ali one ostaju zakopane sve dublje i dublje. Iz godine iz godinu ništa se ne mijenja. Zato se moramo boriti za svoju djecu, za svoju državu i moramo uzeti sudbinu u svoje ruke.“

U ime Grada Pakraca Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća, pozvao je Zajednicu na suradnju jer, iako prihvaćaju njihovu inicijativu, veća financijska sredstva moći će pribaviti samo apliciranjem na natječaje, a Grad će im uvijek biti podrška u pripremi projekata.

Dožupan Ferdinand Troha istaknuo je kako su Španovčani stradali jer su bili Hrvati, a Hrvatska im je bila u srcu.  „Ne možete jednom narodu uzeti identitet. Možete promijeniti mjesto, uništiti groblje, nasipati preko njega poljski put, sakriti spomenike…, ali niste te ljude ponizili, ponizili ste sebe. Mi danas ovdje ne žalimo, nego svjedočimo ljubav naših predaka koji su dali sve što su imali“, rekao je dožupan i pozvao okupljene da budu pravi ljudi, kršćani, Hrvati i da budu odgovorni prema sebi i prema svom kraju, a onda će sve doći na svoje.

spomenik španovica

Prije komemoracije u Španovici, služena je misa u pakračkoj župnoj crkvi.

DSC5375
DSC5369
DSC5364
DSC5361
DSC5358
DSC5355
DSC5351
DSC5349