kartohod oš

Državna geodetska uprava darovala je Osnovnoj školi braće Radića kartohod Pakraca, važno nastavno pomagalo u nastavnim predmetima za sve uzraste. Riječ je o digitalnoj ortofotokarti izrađenoj na temelju službenih podataka DGU-a u mjerilu 1:5000 i dimenzija 8×10 metara, koja je otisnuta na specijalnoj foliji i zalijepljena na pod u holu škole.

Inicijativa je potekla od Davora Žilija, voditelja pakračkog Odjela za katastar, koji je predložio školi da se ovakva podna karta, koju unazad nekoliko godina Državna geodetska uprava postavlja u osnovnim školama diljem Hrvatske, postavi i u našem gradu. „Cilj kartohoda je da djeca kroz igru i jednostavne zadatke usvoje osnovne tehnike snalaženja u prostoru bez uporabe mobitela i  moderne tehnologije, ali i da upoznaju svoj grad i okolicu. Ujedno se promovira kartografija, kao i geodetska struka“, rekao je Žili.

kartohod izbliza

Sandra Pahoki Mihalik, nastavnica geografije objasnila je na koji način kartohod koriste u nastavi. „Pomaže nam kad učimo vrste karata, azimut, preračunavanje mjernih jedinica... Svi viši razredi osnovne škole u određenom periodu mogu ju koristiti u nekom od primjera.  Najviše koristi petim i šestim razredima kad učimo Republiku Hrvatsku i svoj zavičaj, ali se i ostali, kroz drugi sadržaj, mogu upoznati s ovom kartom“, istaknula je nastavnica i dodala da su počašćeni što su dobili priliku na ovaj način surađivati s Geodetskom upravom.

Ravnateljica škole Sanja Delač je zahvalila Žiliju na inicijativi, a Državnoj geodetskoj upravi na ovoj vrijednoj donaciji i vrijednom nastavnom pomagalu koje je od prvog dana privuklo pažnju kako učenika i učitelja, tako i roditelja i drugih posjetitelja škole. „Za vrijeme odmora, uvijek je netko od učenika na podu, proučavaju kartu, zabavljaju se. Njima je to primamljivo, ali i vrlo korisno.“

kartohod s visine