Slavonija Šestić

Nenad Šestić, samostalni autor i osnivač produkcijske kuće Studio 23, predstavio je prvi nastavak dokumentarnog filma Slavonija terra incognita (Slavonija nepoznata zemlja) koji je jučer okupljenima premijerno projiciran u prostorima pakračke gradske vijećnice. Cilj dokumentarnog serijala, čiji se preostali nastavci upravo snimaju na raznim lokalitetima diljem Zapadne Slavonije, jest promovirati povijest i znamenitosti našega kraja u svrhu otkrivanja nekih relativno nepoznatih crtica iz njegove povijesti te prikazati prirodne ljepote kroz bogatstvo njegove flore i faune.

Slavonija projekcija

Matija Kulhavi kao narator ovog zanimljivog audio-vizualnog proputovanja u trajanju od 25 minuta gledatelje je proveo kroz nekoliko znamenitih lokaliteta našeg područja, uključujući Park prirode Papuk, Stari grad Sirač te pakrački Omanovac, a osim prikazivanja prirodnih ljepota, bogatih šuma i brojnih izvora kojima obilujemo, priča je isprepletena i povijesnim događajima koji su oblikovali naselja i infrastrukturu našeg područja. Naglašen je i utjecaj grofova Jankovića na razvoj posebice Daruvara, ali i Pakraca i Lipika te okolnih naselja.

Slavonija publika

Šestić je naglasio kako ovaj dokumentarni serijal može značajno doprinijeti turističkoj promociji našega kraja. Gotovo pa nestvarno zvuči činjenica da je u svojim najslavnijim danima Lipik kao turistička destinacija bio posjećeniji od čitave Dalmacije. Autori smatraju kako Zapadna Slavonija nije adekvatno brendirana te kako bi ulaganje u njezinu promociju i skrivene turističke potencijale moglo dovesti do povećanog interesa i privući nove posjetitelje, što bi u konačnici donijelo korist lokalnim ugostiteljima, obrtnicima, ali i gospodarstvu općenito.

Slavonija Anamarija

Među okupljenima u ime Grada Pakraca prisutna je bila i gradonačelnica Anamarija Blažević, koja se u kratkom obraćanju zahvalila autorima i podržala njihovu inicijativu o promicanju Zapadne Slavonije kao turističke destinacije.