Banovac Grahfest pobjednici

Dan održavanja Slavonskog banovca ove se godine prigodno poklopio sa zadnjim danom babljeg ljeta. Sunčan i neobično topao dan za ovo doba godine izmamio je brojne posjetitelje na još jedan sadržajno organiziran sajam. Naši sugrađani, posjetitelji iz okolnih mjesta, ali i gosti iz drugih krajeva naše države, pa i inozemstva, od kojih je najbrojnija bila ekspedicija iz Češke koja nas je počastila glazbenim izvedbama popraćenima plesovima koje su izvodili odjeveni u tradicionalne nošnje svoga kraja, mogli su uživati u cjelodnevnom programu u kojemu se zaista moglo naći ponešto za svakoga.

Banovac Česi

Na 14. županijskom ocjenjivanju meda s područja Požeško-slavonske županije, pobjedu je u konkurenciji 73 uzoraka meda raznih vrsta odnio Albert Jirasek s medom Mediljkovac. Proglašenje pobjednika u sklopu programa Slavonskog banovca uveličali su dožupan Ferdinand Troha i pročelnik Grada Pakraca Marijan Širac.

Banovac med

Osim natjecanja iz domene gastronomije, na sajmu je upriličen i srednjovjekovni streličarski turnir na kojemu su dominirali članovi Križevačkih streličara. U konkurenciji žena pobjedu je odnijela Ljudmila Zorko, u konkurenciji muškaraca Igor Krušić, a ekipno je dakako prvo mjesto osvojila ekipa Križevačkih streličara ispred drugoplasiranih streličara Slavonskog banovca iz Pakraca i streličara Krvavog mosta iz Zagreba koji su natjecanje završili na trećem mjestu. Nagrade je u ime organizatora uručila Gabriela Sabo Seleši, direktorica TZ Grada Pakraca.

Banovac streličari

Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika i ove je godine organiziralo Grahfest na kojemu se natjecalo 88 ekipa te je tako ponovo predstavljao središnje događanje sajma i privukao najveći interes, kako natjecatelja, tako i brojnih degustatora. Provjereni četveročlani žiri u sastavu Nada Zeljković, Drago Marter, Mladen Tessari i Miro Čaržavec kvalitetu grada ocjenjivao je temeljem četiri kategorije: boja, raskuhanost i okus graha te kuhanost mesa.

Banovac Grahfest sudci

Prvo mjesto pripalo je ekipi Matice slovačke Jakšić, što im je donijelo dvodnevni odmor za 8 osoba u kući za odmor Kratohvil u naselju Lukovdol u Gorskom kotaru uz prateće nagrade. Do drugog mjesta stigli su Šljakeri iz Pakraca te si time priskrbili 5 ulaznica u vodenom parku Krapinskih toplica, 10-litarski kotlić sa stalkom i dasku za rezanje svega i svačega s motivom Grahfesta. Treće mjesto osvojile su Bitange i princeze, zbog čega su od jučer bogatiji za dasku za rezanje i 10-litarski kotlić.

Banovac Grahfest 1. nagrada

Još jedan raspjevani, rasplesani  Slavonski banovac zaključen je koncertom Željka Bebeka. S obzirom na prekrasno vrijeme, velik broj posjetitelja i dobru atmosferu koje nije manjkalo niti u jednom trenutku, možemo samo poželjeti da i idući bude na istom tragu.

Banovac Bebek

FOTOGALERIJA