osmaši crkva

Jučerašnjim dolaskom prve skupine učenika, ponovno je započelo provođenje projekta Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar u kojem će 3785 učenika osmih razreda iz cijele Slavonije, raspoređenih po tri grupe tjedno, posjećivati naš grad, doznajemo od Ivane Šušnjić, pročelnice Upravnog odjela za poslove grada.

U projektu „Posjet učenika osmih razreda Pakracu, Lipiku i Okučanima“ sudjeluje 99 osnovnih škola iz Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Brodsko-posavske županije, u sklopu kojeg će učenici, uz Vukovar, učiti o vrijednostima Domovinskog rata i bitkama koje su se vodile na našem području te se upoznati s kulturnom i povijesnom baštinom pakračkog kraja.

osmaši hr.dom

Tijekom jednodnevne terenske nastave učenicima je organizirano predavanje „Domovinski rat na pakračkom području“, zatim su uz stručno vodstvo obilazili Muzej grada Pakraca gdje im je upriličen prikaz kovanja Slavonskog banovca, s postavom Muzeja vojne i ratne povijesti upoznao ih je profesor Mario Tušek, a obišli su i Kusonje te Policijsku postaju Pakrac, dok su ostatak vremena iskoristili za šetnju gradom i upoznavanje pakračkih znamenitosti. Zadnje mjesto posjeta bila je ergela u Lipiku i Grad Lipik, nakon čega su osnovci posjetili spomen obilježje braniteljima poginulima u akciji Bljesak u Okučanima.

osmaši banovac

„Ovaj projekt je nastavak odlične suradnje Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar i Grada Pakraca, a organizirani dolazak učenika trebao bi trajati do 18. prosinca“, rekla je pročelnica.

osmaši tušek

Fotografije: TZ Pakrac, Muzej Grada Pakraca