76 glavna

Polaganjem vijenaca povodom 32. godišnjice ustroja 76. samostalnog bataljuna Hrvatske vojske jučer je u organizaciji Udruge Hrvatskog časničkog zbora Pakrac-Lipik odana počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i poginulim pripadnicima 76. samostalnog bataljuna HV-a koji su branili domovinu na pakračko-lipičkoj bojišnici.

Na pakračkom gradskom groblju i kod Spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na središnjem gradskom trgu, počast su odala izaslanstva gradova Pakraca i Lipika predvođeni Marijanom Šircem, pročelnikom Upravnog odjela za društvene djelatnosti i gospodarstvo, Miroslavom Ivančićem, predsjednikom pakračkog Gradskog vijeća i Vinkom Kasanom, gradonačelnikom Lipika, zatim predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik, kao i predstavnici Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata iz Ivanca.

76 govornici

U kratkom obraćanju Božidar Lujanac, predsjednik Udruge Hrvatskog časničkog zbora Pakrac-Lipik, istaknuo je kako je 76. samostalni bataljun nastao iz Zbora narodne garde, a njihova je zadaća, osim vođenja borbi, bila prihvat i raspoređivanje ostalih postrojbi koje su dolazile na ovo područje sa raznih strana Hrvatske. „Ponosan sam jer smo ovdje zaustavili banjalučki korpus i obranili pakračko područje i Grad Pakrac koji nikada nije pao u ruke neprijatelja“, rekao je Lujanac.

Čestitku pripadnicima 76. samostalnog bataljuna na godišnjici osnivanja uputio je Miroslav Ivančić rekavši da se „prisjećamo vremena koje nije bilo normalno, u nekom životnom smislu, ali je bilo ponosno i veličanstveno.“

76 groblje

Okupljenima se obratio i Ljudevit Cikač, ispred ivanečke Udruge dragovoljaca i veterana, istaknuvši kako je većina branitelja iz njihovog kraja svoj ratni put započela upravo na pakračko-lipičkom području i zbog toga su emocionalno vezani za ovaj kraj u koji će uvijek s radošću dolaziti.

Počast svim poginulim braniteljima prethodno je odana polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja na gradskom groblju u Lipiku, a u pakračkoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije održana je sveta misa.

DSC5583
DSC5574
DSC5572
DSC5571
DSC5566