Ivančić skupština

Redovito obilježavanje važnih datuma vezanih za Domovinski rat, kao i provođenje projekta „Lampsi“ s ciljem pripreme za suočavanje s kriznim situacijama, bile su najvažnije aktivnosti Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika u prošloj godini, rečeno je na skupštini održanoj sinoć u Planinarskom domu Omanovac na kojoj su prisustvovali predstavnici drugih braniteljskih udruga našeg područja, kao i srodnih prijateljskih udruga iz drugih gradova.

Podnoseći izvješće o radu u protekloj godini Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge, istaknuo je kako je Udruga provodila niz aktivnosti u obilježavanju značajnih obljetnica, a posebno su ponosni na Dječji festival domoljubne pjesme „Croatio iz duše te ljubim“ koji je svake godine sve poznatiji i posjećeniji. Prošle godine članovi udruge uspješno su organizirali i „Mimohod pobjednika“ u sklopu obilježavanja 31. godišnjice početka Domovinskog rata, kao i druženje branitelja povodom 27. godišnjice VRO Bljesak. Obilježili su obljetnicu pogibije Vlade Laučana te organizirali memorijalni turnir u čast prvog poginulog pakračkog policajca kojeg su, kao i godinu ranije, umjesto branitelja odigrala djeca. Sudjelovali su na sportskim igrama Zajednice udruga branitelja policije Domovinskog rata RH u Požegi, gdje su osvojili prvo mjesto u ukupnom poretku i aktivno sudjelovali u radu Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik. U prošloj godini uspješno je proveden i projekt „Lampsi- Podrška lokalnoj zajednici“ vrijedan oko 360.000 kuna kroz koji su odrađene različite edukacije i nabavljena oprema za osposobljavanje ekipe od 21 člana, koja bi u slučaju određene krizne situacije mogla pravovremeno reagirati.

Za sve te aktivnosti potrošili su nešto više od 450.000 kuna, računajući i sredstva dobivena za provođenje projekta, pri čemu je Grad Pakrac osigurao 48.000, Grad Lipik 5.000, Požeško-slavonska županija 15.000, dok su iz državnog proračuna dobili 25.000 kuna.

skupština policije branitelja

Obilježavanje važnih obljetnica i čuvanje vrijednosti Domovinskog rata bit će im u planu rada i za iduću godinu, kao i provođenje projekta „Temeljna institucionalna podrška“ te daljnje opremanje Doma policije „Vlado Laučan“ u prostoru nekadašnje ambulante u Ploštinama koji im je dan na korištenje.

Dinko Tandara, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć u Ministarstvu hrvatskih branitelja, pozvao je branitelje da ostanu ujedinjeni. „Ako znate da nekome treba pomoć, budite prvi koji ćete reagirati. Trebamo živjeti ono zajedništvo koje smo živjeli od `91. do `95., jer imamo državu, imamo domovinu, koju trebamo čuvati, a to ćemo moći samo ako smo zajedno“, rekao je Tandara i pohvalio ponovno uspostavljanje Ureda za braniteljska prava u Pakracu kojima se branitelji i članovi njihovih obitelji uvijek mogu obratiti za pomoć i zaštitu svojih prava.

Ispred Grada Lipika, okupljene je pozdravio Slobodan Katunar, predsjednik Gradskog vijeća Lipika i čestitao Udruzi na svim aktivnostima provedenim prošle godine, a posebno na onima koje su provedene koristeći sredstava iz EU fondova. Također, pozvao je branitelje da koriste svu pomoć i podršku obližnjeg Doma hrvatskih veterana u Lipiku, kao i onog u Daruvaru koji se uskoro otvara.

Izaslanik pakračke gradonačelnice, predsjednik Udruge djece branitelja, Tomislav Novinc, naglasio je kako više od deset godina imaju odličnu suradnju s Udrugom te su bili partneri na projektu Lampsi. Pohvalio je aktivnosti koje provode i izrazio podršku Udruzi u daljnjem radu.

Tandara Katunar Novinc