obnova matice hr

U veljači smo pisali kako su lani u program energetske obnove Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ušle još dvije stambene zgrade u Pakracu, ona na adresi Matice hrvatske 7 i druga na Andrije Hebranga 8. Natječaj je proveden lani u svibnju te je Grad Pakrac na njemu kandidirao ukupno osam zgrada. Osim navedene dvije, prošle su i zgrade na adresi Petra Preradovića 4/5 i na adresi Bolnička 72, međutim one u naknadnoj proceduri nisu ušle u program jer je projektom pokazano kako njihovom obnovom konačne uštede u smislu energetske učinkovitosti ne bi bile dostatne.

Tada je najavljeno kako bi energetska obnova obje zgrade u slučaju izostanka nepredviđenih poteškoća trebala biti dovršena do kraja godine, a uočili smo kako radovi na jednoj zgradi napreduju nešto sporijom dinamikom, dok na drugoj nisu ni započeli. Stoga smo upitali Marija Komljenovića, voditelja odjela u Komunalcu na poslovima upravljanja stambenim zgradama, u kojoj su radovi trenutačno fazi i kako napreduju. 

Priopćenje iz Komunalca

Iako su za višestambenu zgradu u ulici Andrije Hebranga 8 bila odobrena bespovratna sredstva te potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, natpolovična većina suvlasnika početkom ožujka 2023. godine donijela je Odluku o odustajanju energetske obnove. Slijedom navedenoga, Upravitelj zgrade Komunalac d.o.o. raskinuo je potpisani Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za navedenu višestambenu zgradi te energetske obnove na spomenutoj zgradi neće biti.

obnova hebrangova2

Trenutačno su u fazi radovi na energetskoj obnovi višestambene zgrade u ulici Matice hrvatske 7 koji su službeno započeli početkom ljeta 2023. godine. Izvođač radova je Obrt „Visković“, dok uslugu stručnog nadzora izvršava tvrtka AIG PROJEKT d.o.o. Okvirno je planirano da se radovi u potpunosti izvedu do početka ogrjevne sezone kako bi stanari već ove zime osjetili uštede energije, međutim, prema dinamici radova isti neće biti izvršeni do početka ogrjevne sezone. Rok za provedbu projekta je studeni 2024. godine tako da smatramo da ne bi trebalo biti probijanja rokova što se tiče Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. Problema financiranja nema, jer su suvlasnici višestambene zgrade osigurali sredstva za svoj dio učešća podizanjem kredita, dok se učešće Fonda za zaštitu okoliša potražuje postupno, u skladu s izvršenim aktivnostima, rekao je Komljenović.

obnova matice hr2

Dakle, iako su radovi na zgradi u ulici Matice hrvatske nešto pomaknuti u odnosu na prvobitni plan, stanari će iduće godine ipak dočekati zgradu u novom ruhu, što će biti popraćeno i manjom potrošnjom energenata te posljedično nižim režijskim troškovima. S druge strane, većina stanara ukupno 22 stana u zgradi u Hebrangovoj naposljetku je zaključila kako im udio sufinanciranja koji bi sami morali snositi (u prosjeku oko 6900 eura po stanu) ipak predstavlja nešto prevelik financijski zalogaj.

obnova hebrangova