gabriela i marijan

Slavonski banovac, koji se pokazao kao jedan od najvećih sajmova i manifestacija ovog tipa u kontinentalnoj Hrvatskoj, osvojio je nagradu Suncokret ruralnog turizma u kategoriji „Ruralno turistički projekti“ u organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”, Osječko-baranjske županije i Turističke zajednice te županije. Dodjela ove nacionalne nagrade održana je 30. studenog u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije u Osijeku, doznajemo od Gabriele Sabo Seleši, direktorice Turističke zajednice Grada Pakraca koja je nagradu primila zajedno s Marijanom Šircem, pročelnikom Upravnog odjela za društvene djelatnosti i gospodarstvo Grada Pakraca.

„Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ je projekt u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju i predstavljaju tradicijski sadržaji, čuva izvornost i povezuju sudionici ruralnoga turizma, a dodjeljuje se u osam kategorija - turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti te projekti koji imaju zaštićene i marketinške oznake. Ukupno je bilo prijavljeno 197 kandidata iz 20 hrvatskih županija, osam kandidata iz Bosne i Hercegovine te jedan iz Republike Srbije. Nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske osvojila su 82 dobitnika iz Republike Hrvatske, tri iz Bosne i Hercegovine, te jedan iz Republike Srbije.

dodjela nagrade suncokret

Turistička zajednica Požeško-slavonske županije nominirala je 10 kandidata s područja Županije, a prošlog mjeseca izborna komisija posjetila je sve prijavljene kandidate. O dobitnicima je odlučio Ocjenjivački sud u sastavu: Slavija Jačan Obratov, Robert Baćac, Stjepan Cukor, Dubravko Fijačko, Slavija Jačan Obratov, Dijana Katica, Damir Krešić, Jelena Mesić, Mirjana Miličević, Ružica Rašperić, Dora Smolčić Jurdana, Tihana Sudarić , Dejan Tubić i Spomenka Saraga.

„Nakon što smo prošle godine osvojili nagradu „Simply the best“ u kategoriji festivala, uslijedila je i ova prestižna nagrada, koja nije samo priznanje Turističkoj zajednici Grada Pakraca, već svima uključenima u nemalu organizaciju našeg sajma: Gradu Pakracu, Udruženju obrtnika , Lokalnoj Razvojnoj agenciji Pak- Ra, Poduzetničkom centru Pakrac… i naravno posjetiteljima zbog kojih se i trudimo predstaviti našu povijest i gastronomiju na zanimljiv i jedinstven  način“, zaključila je direktorica Gabriela Sabo Seleši.

Fotografije: TZ Grada Pakraca