grofica

Mirisi kolačića, toplog čaja i kuhanog vina uz zvukove božićnih pjesama stvorili su sinoć čarobnu atmosferu u predvorju Osnovne glazbene škole Pakrac na prvom po redu „Adventu s groficom“ koju je za ovu prigodu ponovno utjelovila ravnateljica Alfreda Petani Grafina. Radi se o svojevrsnom nastavku manifestacije „Tragom Jankovića“ kojom se nastoji oživjeti bogata povijest i zanimljivosti iz života članova obitelji Janković koji su u 18. i 19. stoljeću gospodarili Gradom i širim područjem.

kićenje bora

„Slijedom povijesnih činjenica, nastojali smo uprizoriti božićno događanje koje se odvijalo na dvoru grofice Alojzije Janković gdje su se okupljala djeca na neformalnom druženju pa su uz kićenje božićnog drvca, pjesmu i veselje zahvaljivali grofici na prilici da se barem jednom u godini zaslade delicijama, poput voća i kolača koje inače nisu imali prilike kušati“, rekla je ravnateljica Petani Grafina i pritom okupljenima pročitala prigodnu priču „Božićni dar“ Mate Lovraka koja opisuje kako je Božić izgledao nekada, kada su se samo kolačići, jabuke i orasi smatrali poklonima, a trgovina nije bilo na svakom uglu kao danas.

pšenica

Uslijedilo je kićenje božićne jelke te sijanje pšenice učenika glazbene škole i njihovih učitelja koji su pripremili bogat glazbeni program i tako razveselili ne samo „groficu Alojziju“ nego i brojnu publiku koja je uz topli napitak i slatki zalogajčić započela svetkovanje najljepšeg i najtoplijeg blagdana u godini.

DSC5778-Medium
DSC5780-Medium
DSC5787-Medium
DSC5800-Medium
DSC5798-Medium
DSC5803-Medium
DSC5809-Medium
DSC5810-Medium
DSC5813-Medium
DSC5811-Medium