latica naslovna 2023

„Latica”, udruga roditelja djece i osoba s posebnim potrebama Pakraca i Lipika 8. prosinca je izvijestila okupljene na Redovnoj skupštini u prostorima udruge u Pakracu o provedenim aktivnostima u 2023. godini te iznijela planove za 2024. Podnoseći izvješće o radu u 2023. godini, predsjednica Radmila Relić Zerdin istaknula je provedbu raznih projekata preko kojih su značajno unaprijedili socijalne usluge osobama s posebnim potrebama te proveli različite aktivnosti u odličnoj suradnji s Centrom za inkluziju Pakrac/Lipik. Skupštini su u ime naših dvaju gradova prisustvovali Marijan Širac, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti i gospodarstvo Grada Pakraca te Irena Tutić, voditeljica Odsjeka za pravne poslove, graditeljstvo i komunalne djelatnosti Grada Lipika.

Ugovorom s Gradom Pakracom, proveden je projekt „Uključimo se u zajednicu“, vrijednost projekta je 664 eura s ciljem povećanja učinkovitost i sposobnosti udruge za unapređenjem socijalnih usluga te poboljšanju kvalitete života naših korisnika. Projektom je omogućen nastavak realizacije Programa poludnevnog boravka gdje osiguravaju dio troškova prijevoza korisnika, obroke i materijale za radionice.

S Gradom Lipikom proveden je projekt „Program poludnevnog boravka u centru Latica“, kojim su osigurali sredstva u visini dvije tisuće eura. Cilj projekta bio je podizanje
ljudskih kapaciteta udruge te senzibilizirati javnost za probleme osoba s invaliditetom.

DSC07427 Medium

Osim dobre suradnje s oba grada, potpisan je i ugovor s Požeško-slavonskom županijom u vrijednosti od 1300 eura kojim su kroz projekt „Pružimo im priliku“ povećali socijalnu uključenost osoba s posebnim potrebama u zajednicu kroz niz aktivnosti poput raznih odlazaka na kavu u lokalne kafiće, posjete radnog centra Inkluzija i udruge "Korak Dalje".

Završen je i Europski projekt IMPET-U iznosa nešto više od 21 tisuće eura financiran preko Nacionalne zaklade, a koji im je pridonio dva nova zaposlenika. Trajao je godinu dana te završio je u ožujku, a nastavljaju s provedbom projekta "Širenje mreže socijalnih usluga" uz novi ugovor s Ministarstvom vrijednim 25 tisuća eura preko kojega su također zaposlene dvije osobe.

Zaključen je i trogodišnji ugovor s Ministarstvom rada i socijalne politike kroz projekt "Latica po latica" u vrijednosti od nepunih 18 tisuća eura preko kojega je Dnevno-radni centar pružao raznovrsne usluge korisnicima, uključujući prijevoz, zdrave obroke te održavao kreativne i terapijske radionice.

Sa završetkom školske godine u lipnju uspješno su završili provedbu projekta vezanog za pomoćnike u nastavi pod nazivom „Uz tebe mogu sve“ financiranog od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja u vrijednosti 22 tisuće eura. Projekt je vezan za školsku godinu 2022/2023. i djecu s poteškoćama s područja Pakraca i Lipika koja pohađaju školu Rudolf Steiner u Daruvaru. Kroz projekt je Udruga imala zaposlenih šest pomoćnika u nastavi, a potpisali su nastavak projekta „Uz tebe mogu sve II“ vrijednog 59 tisuća eura, za školsku godinu 2023/2024. i zaposlili također šest pomoćnika u nastavi za istu djecu kao i prethodne godine.

 

Planovi za 2024. godinu - invalidsko pomagalo je prioritet

Humanitarnim koncertom u Hrvatskom domu Dr. Franje Tuđmana zaključili su sadržajnu 2023. prikupivši više od dvije i pol tisuće eura za kupnju invalidskog pomagala, prioritetne stavke plana za nadolazeću godinu. Također, u 2024. godini "Latica" planira nastaviti suradnju sa svim spomenutim suradnicima te i dalje djelovati kao dobrovoljna socijalno-humanitarna neprofitna organizacija, poboljšavati kvalitetu života osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. Planiraju i okupljati roditelje, članove obitelji i stručnjaka te nastaviti suradnju s Centrom za inkluziju Pakrac/Lipik, nastaviti pratiti natječaje za projekte, zaposliti dodatnu osobu u dnevnom centru te proširiti aktivnosti usmjerenih na djecu kojoj je potrebna pomoć u praćenju nastave, a provode i projekt "Uz tebe mogu sve II" financiran od Ministarstva znanosti i obrazovanja do kraja školske godine 2023/2024. Kao i ove godine, sudjelovat će na Olimpijadi, natjecateljskim igrama na lipičkim bazenima, šetati gradovima, odlaziti na izlete, održavati razne radionice te obilaziti manifestacije poput Slavonskog banovca, Ajvarfesta te Božićnog i Uskršnjeg sajma.

Nakon jednoglasno prihaćenih svih točki dnevnog reda, Skupština je završena dirljivim riječima Lipičanina Nebojše Ljepoje koji je Udruzi zahvalio na svemu što rade ne bi li uljepšali život osobama s posebnim potrebama. "Ovdje sam upoznao mnogo novih osoba i stekao prijateljstva. Pazite nas kao na svoju djecu, a zahvaljujući vama mi možemo puno. Da nije bilo naše "Latice" i predsjednice Radmile, ja ne bih mogao ići na koncert Željka Bebeka, a također mi je jako drago bilo posjetiti Daruvar u kojemu nisam bio 30 godina. Zahvaljujem se svim bivšim i trenutnim zaposlenicima jer da nema vas, moj život bi bio dosadan."

nebojša ljepoja