foka naslovna

„Ja vam kažem da sam ja svoj život prekrižio onog dana kad su oni počeli. Ja sam tu ostao da poginem, a mislim da ću život dati za Hrvatsku“, vjerojatno su posljednje kamerom zabilježene riječi Marijana Kulhavija – Foke, u čiju čast je danas održan još jedan, 27. po redu memorijalni pohod Fokinom stazom, koji je započeo okupljanjem na pakračkoj šetnici, a završen okrjepom i druženjem na Omanovcu.

foka omanovac

Tko je bio Marijan Kulhavi – Foka? Jedna stara izreka kaže da se neki ljudi rode kao radnici, a neki kao ratnici. Kakav je Foka bio kao radnik, to nije dokumentirano, ali o njegovim ratničkim odlikama spora nema. Rođen je 1956. godine u Pakracu, a živio je na tzv. „maloj Krndiji“. U obranu Pakraca uključio se 19. kolovoza 1991. te sa svojom skupinom pružao otpor pobunjenicima i pomagao gotovo pa opkoljenim policajcima u Policijskoj postaji. Bio je jedan od organizatora obrane Pakraca i Prekopakre, a u suradnji s policijom organizirao je i noćne straže.

Kao pomoćnik zapovjednika 76. samostalnog bataljuna, uživao je izrazito poštovanje od strane suboraca i civila zbog svojih vojničkih sposobnosti, ali i ljudskosti. Sudjelovao je u gotovo svim ratnim akcijama na području Pakraca, a u nekoliko navrata išao je pomoći i obrani Lipika.

Nakon operacije Alfa u kojoj su hrvatske postrojbe pretrpjele određene gubitke, krenulo se u akciju vraćanja prethodno zaposjednutih položaja. Foka je pritom vodio prethodnicu od 6 izviđača s kojom je u ulici sv. Roka upao u neprijateljsku zasjedu. Ondje su stradali svi osim jednoga, a Foka, koji je bio ranjen, oduzeo si je život kako ne bi pao u neprijateljske ruke.

Foka je simbol junaštva i otpora bez obzira na cijenu, stoga nije čudo što se njegov dan obilježava i dalje, a obilježavat će se još dugo. „Onaj tko je nepravedno napadnut, mora pobijediti, jer neće otići iz svoje kuće. U svojoj kući je napadnut, a ne zna zbog čega“, rekao je Foka prije no što je otišao u legendu.

foka video