gradska sjednica naslovna 

Na 17. sjednici Gradskog vijeća održanoj 22. prosinca predstavljeni su planovi i programi rada Gradske knjižnice i Muzeja grada Pakraca, a najviše rasprave vodilo se oko Izvješća o radu Poduzetničkog centra Pakrac za 2022. godinu.

Vijećnici gradske uprave jednoglasno su usvojili plan i program rada Gradske knjižnice i Muzeja grada Pakraca za 2024. godinu. Ravnateljica pakračke knjižnice Monika Lucić Fider izrazila je nadu kako će projekt obnove Spahijskog podruma biti što prije priveden kraju kako bi se mogli preseliti u novi prostor. Preseljenjem u Spahijski podrum knjižnica će na raspolaganje dobiti dvostruko veći prostor te će time dobiti i vlastito spremište.

I ravnateljica gradskog muzeja Jelena Hihlik u svom se izlaganju osvrnula na Spahijski podrum rekavši kako se iduće godine namjeravaju posvetiti izvedbenom projektu njegovog uređenja, nakon čega će se dio muzeja također preseliti onamo. Dodala je kako je ove godine, naročito u drugoj polovici godine, muzej bio preplavljen posjetiteljima, čemu je svakako doprinio projekt dolazaka učenika osmih razreda, ali i projekt Svijet graševine te je u zadnja tri mjeseca kroz muzej prošlo preko pet tisuća posjetitelja. „Zbog toga u drugom dijelu godine nismo imali vremena za organiziranje izložbi, već smo posjetiteljima prenosili povijesne priče i zanimljivosti iz grada“, dodala je Hihlik.

Predsjednik Gradskog vijeća Miroslav Ivančić pohvalio je rad muzeja, istaknuvši kako je uočio da često rade i izvan radnog vremena, vikendima te se njihov trud i napori koje ulažu itekako osjete. Na to se nadovezala gradonačelnica Anamarija Blažević, pohvalivši entuzijazam zaposlenika, ali i njihovu posvećenost volonterskom radu kojim se stavljaju na raspolaganje zajednici, zaključivši kako žive svoj posao. „Istovremeno ste turistički vodiči, turistička agencija, arheolozi, vozači, kostimografi, čistači, zabavljači i na tome vam iskreno zahvaljujem“, pridodala je gradonačelnica.

Poduzetnički centar preopterećen, propituje se budućnost Pakračkog lista

Izvješće o radu Lokalne razvojne agencije PCP Pakrac za 2022. godinu predstavio je direktor Vladimir Gazić. „Poduzetnički centar nije obvezan podnositi izvješće Gradskom vijeću, međutim zatražila sam ga jer smatram da je rasprava potrebna. Poduzetnički centar zamišljam nešto drugačijim od onoga kako trenutačno izgleda i čime se bavi. Previše smo im toga dali u nadležnost, zbog čega preuzimam i dio osobne odgovornosti. Zanima me vaša vizija u vezi smjera u kojemu Poduzetnički centar treba ići, a osobno svakako smatram kako hotel trebamo ukloniti iz njegove nadležnosti“, rekla je u početku rasprave o PCP-u gradonačelnica.

Gazić je rekao kako je prošla godina bila turbulentna, a određeni rast prihoda u odnosu na prošlu godinu ostvaren je ponajviše zahvaljujući Vlastitom pogonu. Dodao je kako je iskazani gubitak na kraju godine bio na razini prošle, ali da je PCP i dalje solventan, nema neplaćenih računa, plaće su isplaćene u svim rokovima, kao i svi dobavljači te je zaključio kako je poslovanje PCP-a uspješno. Pozdravio je gradonačelničinu ideju o sužavanju djelatnosti PCP-a kako bi se mogli kvalitetnije posvetiti svom temeljnom poslovanju.

gradska sjednica pročelnici

Kristina Milek (HDZ) zatražila je pojašnjenje diskrepancije između iskazanih prihoda i rashoda u izvješću za Zajedničke troškove u iznosu od gotovo 38 tisuća eura. Gazić je pojasnio kako se radi o troškovima rada Uprave koji se odnose na plaće djelatnika iz knjigovodstvenog odjela i direktora te da u njih ulaze i dodatni troškovi uredskog poslovanja, potrošnih materijala i sl.

Tamara Vujanić rekla je kako će klub vijećnika SDP-a ostati suzdržan u vezi izvješća PCP-a. Zamjerila je što izvješće nije opširnije, naročito u financijskom dijelu, a izrazila je i općenito nezadovoljstvo njegovom kvalitetom te nedovoljnom razrađenošću. Naglasila je potrebu za transparentnošću koja bi upravo izvješćem o radu trebala biti osigurana. Ivančić se složio kako je izvješće previše šturo, ali je rekao kako ne želi biti previše kritičan, jer svjestan je trenutačne prevelike opterećenosti PCP-a.

Zoran Krejči (SDP) uočio je kako je razlika između prihoda i rashoda PCP-a ipak 30 posto veća nego prošle godine, kad je minus bio 40 tisuća eura, dok se sad popeo na 55 tisuća. Istaknuo je kako je svjestan da Pakrački list ne bi mogao opstati bez pomoći grada, ali postavio je pitanje njegove održivosti u trenutačnom obliku, u vidu tiskanog izdanja i web-portala. Gazić je rekao kako se Pakrački list subvencionira u skladu sa zakonom, čime se jamči njegova opstojnost. Dodao je kako se radi na modernizaciji portala te da je poslovanje lista uredno.

Gradonačelnica je dodala da postoji odluka o sufinanciranju Pakračkog lista te kako bi voljela zadržati ga u obliku u kojemu trenutačno postoji. „Međutim, treba li nam, zadovoljava li naše potrebe, je li to ono što želimo, htjela sam isprovocirati javnu raspravu o tome, a upravo u cilju transparentnosti“, rekla je Blažević.

gradska sjednica SDP

Zastupnica Vujanić rekla je kako postoji određeni zazor građana prema gradskim i javnim institucijama te kako se treba poraditi na pristupačnosti i otvorenosti tih institucija radi povećanja povjerenja u njih. Gazić je rekao kako su njihova vrata otvorena za svakoga i da su u zadnjih pet godina imali porast broja stranaka na razini od 600 posto te kako su njihova vrata otvorena za svakoga. „S obzirom na fizičku udaljenost od centra grada, trebalo nam je neko vrijeme da privučemo ljude. Nekima smo uspjeli puno pomoći financijski, nekima savjetom, a telefonski sam dostupan kroz čitav dan. Tko god nam je došao, uvijek se rado vraća, s kim god da komuniciramo i radimo, ta suradnja ide dalje“, zaključio je Gazić. Gradonačelnica je na kraju rasprave predložila da PCP više koristi Pakrački list kao promotivni poligon.

Rebalansiran ovogodišnji proračun, predloženi istovjetan novi

Objašnjavajući prijedlog rebalansa proračuna, gradonačelnica je pojasnila kako je prošlogodišnji proračun donesen u iznosu od približno devet milijuna eura, a s današnjim rebalansom došlo se na deset i pol milijuna eura. Povećanje od milijun i pol eura pokriveno je dodatnim sredstvima koja se kroz male projekte realiziraju tijekom godine. „Trenutno manjak u proračunu u velikoj mjeri generiraju sredstva iz projekta Svijet graševine koji financiramo iz vlastitih prihoda, da bi nam se refundirala sljedeće godine. Proračun se puni dobro; prihodi od poreza u odnosu na prošlogodišnjih 1.315.000 eura ove su godine porasli na 1.815.000 eura. Rastu nam plaće, rastu porezni prihodi te mislim da je to rezultat odgovornog i predanog rada brojnih gradskih odjela i čitave Gradske uprave“, dodala je Blažević.

Gradonačelnica je rekla kako je u prijedlogu proračuna za 2024. godinu, koji je identičan ovogodišnjem rebalansiranom, dakle 10 i pol milijuna eura, sve ono što se planira raditi iduće godine. Dodala je kako će iznosi vjerojatno biti rebalansirani jer slijedi dosta prilagodbi novim zakonima te je za očekivati rast prihoda gradskog proračuna. „Mislim da je realan, socijalan, održiv te u skladu sa svim preporukama i zakonima. U zadnje tri godine provodili smo paralelno projekt Aglomeracije i Spahijskog podruma. Bilo je upitno hoćemo li moći paralelno provoditi ta dva projekta, međutim uspjeli smo. Pritom nemamo nijedan račun dobavljača koji nije plaćen u valuti, a sve plaće i obveze isplaćene su na vrijeme“, zaključila je Blažević. Zastupnica Milek rekla je kako je osobno svjedočila ogromnom rastu gradskog proračuna koji je s 18 milijuna kuna u prvoj godini njenog mandata došao na današnjih preko 10 milijuna eura te pohvalila izvrstan rad gradonačelnice i suradnika koji je tome doprinio.

Vujanić je dodala kako će klub vijećnika SDP-a ipak ostati suzdržan po pitanju prijedloga proračuna za iduću godinu, zamjerivši izostanak rasta davanja za demografske mjere i stipendije, za što se već dulje vrijeme zalažu, kao i izostanak inicijativa u smislu olakšavanja mladim ljudima da dođu do svoje nekretnine, a s obzirom na porast cijena samih nekretnina, ali i troškova njihove obnove.

gradska sjednica zastupnici