foka naslovna

U sjećanje na šestoricu pripadnika bjelovarske protudiverzantske satnije, Ivana Bedekovića, Ante Ćurića, Franju Gašpara, Dražena Hudeca, Željka Novosela i Darka Peroša na čelu s Marijanom Kulhavijem - Fokom, zamjenikom zapovjednika 76. samostalnog bataljuna, 29. prosinca održana je 32. obljetnica spomenutim braniteljima koji su na taj dan 1991. godine izgubili živote u vinogradima tijekom oslobodilačke akcije “Alfa”. Nakon okupljanja u HVIDR-i u jutarnjim satima, svi koji su toga dana odlučili odati počast poginulim braniteljima zaputili su se zajedno s predstavnicima gradova Pakraca i Bjelovara te Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata u Pakracu i Lipiku prema emotivnom mjestu pogibije.

“U procesu smo rješenja imovinsko pravnih odnosa pri otkupu parcele na ovoj lokaciji kako bismo kroz nova ulaganja do konačne mjere uredili ovo spomen područje na kojemu se okupljamo svake godine odavajući počast poginulim braniteljima. Lokalni branitelji danas uživaju potpuno poštovanje lokalne zajednice, a najbolji primjer tomu je i skorašnji izlazak knjige profesora povijesti Branka Križana o braniteljima Pakraca i Lipika koja će pismenim tragom svjedočiti o iskustvima stvaranja hrvatske države na području i Pakraca i Lipika”, obratila se Anamarija Blažević, pakračka gradonačelnica i saborska zastupnica.

anamarija foka Medium

Foto: Compas

Uz gradonačelnicu, ispred spomen obilježja lampione i vijence su položili Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Pakraca i predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika te Robert Hrastić, načelnik Policijske postaje Pakrac, a u ime Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha, zamjenik županice. Ispred bjelovarske delegacije počast su odali članovi Udruge roditelja poginulih branitelja Bjelovarsko-bilogorske županije sa članovima obitelji poginulih, Igor Crnomarić, predsjednik odbora za hrvatske branitelje Grada Bjelovara, predstavnici dragovoljaca i braniteljskih bjelovarskih udruga, članovi izviđača „Ćukovi“ te suborci stradalih.

Prigodno su se obratili i Dinko Tandara, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Stevo Mladenović, zapovjednik izviđačko-diverzantskog voda te umirovljeni pukovnik, Marija Jungić, izaslanica Marka Marušića, župana Bjelovarsko-bilogorske županije te Ferdinand Troha, zamjenik županice Požeško-slavonske županije.

FOTOGALERIJA

23. utrka Fokinom stazom

Počast Foki i ostaloj šestorici pripadnika bjelovarske protudiverzantske satnije odalo je i 34 trkača na čelu s pakračkim maratoncem Duškom Štrbcem uz pratnju članova Moto kluba Vitezovi Tame. Kao što smo već pisali, utrka je započela ispred obiteljske kuće Kulhavijevih u Prekopakri gdje je okupljene, među kojima su između ostalih bili i predstavnici Ministarstva obrane, u ime obitelji pozdravio Matija Kulhavi koji je naglasio kako se utrka održava pod pokroviteljstvom Grada Pakraca i pakračke HVIDR-e te zahvalio svima što čuvaju uspomenu na Marijana Kulhavija - Foku.

DSC07746 Medium