psihologija nataša

Mentalno zdravlje nije odredište već proces. Radi se o tome kako vozite, a ne kamo idete i kakav imate automobil“, samo je jedan od inspirativnih citata koje je iznijela pakračka psihologinja Nataša Major na početku jučerašnjeg predavanja pod nazivom „Tko te pita kako si“, održanom u pakračkoj gradskoj knjižnici, u sklopu 17. Tjedna psihologije u Pakracu, posvećenog mentalnom zdravlju.

Tema mentalnog zdravlja je aktualna u današnje vrijeme kad su mentalni poremećaji u porastu, no „koliko ljudi vas iskreno pita Kako si?, koliko im je stalo do vašeg odgovora, koliko vas uopće slušaju i žele li vam pomoći“, upitala je psihologinja i definirala mentalno zdravlje kao stanje dobrobiti u kojem pojedinac može iskazati svoje sposobnosti, nositi se sa svakodnevnim životnim stresovima, produktivno raditi i doprinositi vlastitoj zajednici.

Na predavanju se moglo čuti da je mentalno zdravlje način kako idemo kroz život, odnosno kako radimo, kako razgovaramo s drugima, kakav odnos imamo prema drugima, kako gledamo na svijet oko sebe, neovisno o tome koliko smo stari, koliko zarađujemo, gdje živimo, koliko smo obrazovani i slično.

psihologija knjižnica

Za očuvanje mentalnog zdravlja važno je ulagati u emocionalnu dobrobit, dakle da radimo sve ono što će u nama izazvati dobre osjećaje, da funkcioniramo pozitivno i stavimo sebe na prvo mjesto, da imamo dobar odnos prema drugima i prema društvu, da imamo koga nazvati kad nam je teško, ali isto tako i podijeliti kad nam je nešto lijepo. Važno je i tjelesno zdravlje, ali i dati smisao svome životu, odnosno da radite ono što je vaš izbor.

„Briga o mentalnom zdravlju nikada ne prestaje, jer o sebi treba stalno brinuti“, zaključila je psihologinja Major na kraju predavanja koje je i ovaj put privuklo velik broj posjetitelja što samo pokazuje da su ovakve teme relevantne i da ih treba i dalje nuditi, pružajući našim sugrađanima tako priliku da rade na svojoj dobrobiti.