dokumentarac lucic marinic

Sinoć je u Gradskoj vijećnici u kompleksu Janković održana projekcija dokumentarnog filma 1991.: Početak, obrat i pobjeda – Pakrac. Na njoj je nazočan bio i Borna Marinić, mladi zagrebački scenarist, autor, spisatelj, istraživački novinar i magistar povijesti.

Dokumentarni film u trajanju od 53 minute govori o rastu napetosti u bivšoj Jugoslaviji početkom 1991. godine, a u tom kontekstu dio Srba u zapadnoj Slavoniji, po uzoru na Knin, odlučuje otkazati poslušnost hrvatskoj vlasti. Nakon što su 1. ožujka 1991. u Pakracu razoružani policajci hrvatske nacionalnosti, pokrenuta je velika akcija u sklopu koje su već idućega dana iz Bjelovara i Zagreba u grad ušle jake snage MUP-a i vratile policijsku postaju pod nadzor.

dokumentarac marinic

Nakon dokumentarnog filma, scenarist Borna Marinić okupljenima je održao predavanje po nazivu „Pakrački događaji iz perspektive beogradskih tiskovina Borba i Politika“. „Bila mi je čast raditi ovaj film. Kada sam krenuo raditi na dokumentaciji za HRT, započeo sam s Krvavim Uskrsom i Borovim Selom, dokumentarnim filmovima koji su emitirani 2020. godine“, rekao je Marinić. Znajući kako su tim događajima prethodila previranja u Pakracu, rekao je kako ga je neki unutarnji glas pozivao da se posveti Pakracu i da pokuša obraditi te događaje u formi dokumentarnog filma, što je na kraju i ostvario kroz serijal Početak, obrat i pobjeda. U svom predavanju osvrnuo se na pakračke događaje prije 33 godine kroz prizmu najprominentnijih beogradskih tiskovina, koje su previranja iz tog vremena opisivale ili prilično nejasno, zamagljujući ključne činjenice, ili pak tendenciozno, opterećujući Hrvate bremenom nemilih događaja iz Drugog svjetskog rata te predstavljajući proglašenje hrvatske samostalnosti potencijalno opasnim za hrvatske Srbe.

dokumentarac tiskovine

Mariniću i njegovoj ekipu ispred Grada Pakraca zahvalio je Miroslav Ivančić, a čitav događaj moderirala je ravnateljica pakračke gradske knjižnice, Monika Lucić Fider.

dokumentarac publika