županija Dan državnosti 2024

PSZ naslovna

Uoči Dana Požeško-slavonske županije koji se obilježava 14. travnja, održana je Svečana sjednica Županijske skupštine na kojoj su dodijeljena priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Županijske skupštine Vinko Kasana istaknuvši ponos na sve odluke koje su donesene u demokratskom ozračju i osvrnuvši se na sve ono što Požeško-slavonska županija jest. „Naša Požeško slavonska županija oduvijek je bila i ostala središte kulture, povijesne baštine, obrtništva i gospodarstva, vjersko, znanstveno i umjetničko središte. Ovdje se isprepleću povijest i budućnost sa željama i mogućnostima. Takav je naš zavičaj“, istaknuo je Kasana.

Obraćanje županice

psz jozic

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić osvrnula se na projekte koji su realizirani, a isto tako i na one koji tek predstoje, istaknuvši da je u proteklih osam godina na području Požeško-slavonske županije investirano 300 milijuna eura sredstava europskih fondova. Istaknula je kako uz zahvalnosti hrvatskim braniteljima za slobodnu i suverenu Republiku Hrvatsku stoji i obveza jačanja stupova zajednice, izgradnje društva jednakih mogućnosti i uvjeta koji će mladima jasno poručiti kako Požeško-slavonska županija pruža sve što je potrebno za izgradnju toplog doma.

„Od ove jeseni u obnovljenim i dograđenim prostorima Poljoprivredno-prehrambene škole naši će se učenici školovati za poljoprivredu 21. stoljeća. U godini iza nas revitalizirali smo LAG Barun Trenk i osigurali 2 milijuna eura za programe i projekte naših OPG-ovaca, udruga, gradova i općina. Svoja vrata otvorio je Muzej bećarca u Pleternici, uskoro će to učiniti i Muzej u Požegi, radovi su u punom jeku i na novoj Ergeli u Lipiku, kao i na Spahijskom podrumu u Pakracu, a nove turističke priče bit će ispričane i u Kući graševine u Kutjevu, za koju je spremna projektno-tehnička dokumentacija. Nekidan smo neformalno otvorili Inovacijski i coworking centar Panora, a ulažući značajna sredstva u razvoj zdravstvene skrbi, uskoro otvaramo i novu Zgradu zavoda za hitnu medicinu u Požegi. Odobrena su nam sredstva za financiranje centara za starije osobe u Pleternici i Jakšiću, kao i gotovo 13 milijuna eura za projekt rekonstrukcije hotela Fontana u Toplicama Lipik, a krećemo i u uspostavu Braniteljskog centra u Pakracu“, rekla je Jozić.

Županica je također istaknula velika ulaganja u vrtiće, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, započetu izgradnju UPOV-a u Dobrovcu, izgradnju sustava vodoopskrbe i odvodnje u visini od 17 milijuna eura na području Požeško-slavonske županije, značajne projekte aglomeracija i rekonstrukcija državnih cesta, ITU mehanizam kroz koji će se financirati 18 milijuna eura vrijedni projekti, među kojima i revitalizacija središnjeg požeškog trga te projekt kojeg su sanjale brojne generacije i koji kroz nekoliko mjeseci kreće u realizaciju, a to je brza cesta od Požege do autoceste.

Blažević i Piletić o važnosti lokalne suradnje

psz blazevic

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i gradonačelnica Grada Pakraca, Anamarija Blažević, istaknula je kako je najsnažnija karika razvoja Požeško-slavonske županije upravo zajedništvo. „Posljednjih osam godina na svakom koraku vidljivi su tragovi našeg zajedničkog rada. Rezultat su upravo naše sinergije načelnika i gradonačelnika, uz županiju, a dokaz je to da smo mi došli do onoga što je zagovarano prije tridesetak godina, do decentralizacije. Mi smo primjer uspješne decentralizacije, donosimo odluke na lokalnoj i regionalnoj razini, a onda uz pomoć Vlade Republike Hrvatske, sve naše želje i ciljevi se polako pretvaraju u stvarnost. Ono čemu težimo je ravnomjerna regionalna razvijenost, polako prema tome i idemo, a svaki od vas je jako važan u tom kotačiću“, rekla je Blažević.

psz piletic

Ministar Piletić istaknuo je i neke projekte za koje su već odobrena sredstva, a koji će se realizirati na području Požeško-slavonske županije. „Imamo izazov našeg starijeg stanovništva, na koji nismo odgovorili samo brojnim programima Zaželi, nego i izgradnjom dva nova objekta u Pleternici i Jakšiću. Upravo centrima za starije odgovorit ćemo na potrebe stanovništva, osigurati smještajne kapacitete onima kojima je pomoć i skrb itekako potrebna, ali omogućiti i izvaninstitucijske usluge. Spomenula je županica i Centar za hrvatske branitelje u Pakracu, sasvim sigurno nastavljamo s investicijama za Dom u Ljeskovici. Kada sve to stavite na kup, imajući u mislima da je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković prije nekoliko tjedana uručio ugovor za izgradnju hotelskih kapaciteta u Lipiku, kako bi Specijalna bolnica u Lipiku dobila dodatan sadržaj, nema dana, nema tjedna da Vlada zahvaljujući vama i vašim projektima u ovoj županiji ne reagira s bespovratnim sredstvima, novim ugovorima i financiranjem raznih projekata“, istaknuo je Piletić.

Nagrade primili Tušek u ime Muzeja i Turković ispred Vatrogasne zajednice

Na svečanoj sjednici predsjednik Županijske skupštine Vinko Kasana i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić dodijelili su županijske nagrade ovogodišnjim laureatima.

psz tusek

Odlukom županice Povelje zahvalnosti uručene su Muzeju ratne i vojne povijesti Pakrac u zahvalu na njegovanju vrijednosti iz Domovinskoga rata, Vatrogasnoj zajednici Požeško-slavonske županije, jednoj od najbolje organiziranih, opremljenih i operativno sposobnih sastavnica civilne zaštite te Hercegovačkoj zavičajnoj udruzi Herceg Stjepan za očuvanje i njegovanje obje sastavnice svog identiteta.

psz turkovic

Nagrada za životno djelo uručena je Hrvoju Potrebici.  Hrvoje Potrebica doktor je znanosti na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ostvario je zapaženu međunarodnu karijeru, a povijest i arheologija učinili su ga međunarodno priznatim dok je naša Zlatna dolina našla prestižno mjesto na arheološkoj karti Europe i svijeta. Kao prepoznatljiv stručnjak u području arheologije brončanog i željeznog doba osobito se istaknuo istraživanjima lokaliteta u Kaptolu. Objavio je preko 60 znanstvenih radova, autor je nekoliko knjiga te je urednik i autor niza znanstvenih publikacija.

„Prije gotovo tri tisuće godina ovdje su živjele zajednice koje ja imam privilegiju i čast proučavati i koje su bile jedne od najvažnijeg čimbenika u razvoju europske kulture odnosno dinamike spoja Sredozemlja i srednje Europe. Ono što se mi skroz žalimo da smo negdje na rubu, oni su pretvorili u raskrižje svjetova, što ih je učinilo izrazito moćnima. Ništa nam nisu uništili, ništa nam nisu odnijeli, mi živimo u istoj prekrasnoj dolini kao i oni, nažalost neke stvari se u povijesti ponavljaju i živimo ponekad na liticama, a neke stvari bi mogli i od njih naučiti. Mi smo sada kreatori neke buduće prošlosti i to je naša odgovornost“, rekao je Potrebica, obraćajući se u ime nagrađenih.

psz laureati

Izvor: Požeško-slavonska županija
županija Dan državnosti 2024