skupstina vzppl

U 2023. godini na području vatrogasne zajednice Pakrac-Lipik bilo je mnoštvo vatrogasnih intervencija prvenstveno zbog olujnih nevremena u travnju i srpnju, nakon čega su vatrogasci najviše radili na oslobađanju prometnica, uklanjanju opasnih dijelova građevinskih konstrukcija s visine, privremeno su pokrivali objekte folijama, uklanjali stabla te vršili ostale postupke kako bi se građanima život što prije vratio u normalu. Samo DVD Pakrac i Lipik su tada imali ukupno 828 događanja, odnosno izlazaka vatrogasnih vozila na teren, izvijestio je Ilija Turković stariji, predsjednik Vatrogasne zajednice područja Pakrac – Lipik na redovnoj skupštini održanoj 12. travnja u prostorijama DVD-a Brekinska.

Osim toga, navodeći brojne aktivnosti, zapovjednik Ilija Turković mlađi je istaknuo kako su u prošloj godini pružali i razne usluge građanima i poduzećima kao što su usluge prijevoza vode, usluge auto-ljestvama, ispiranje kanalizacije pod visokim tlakom, ispumpavanje bunara, rad motornom pilom i slično.

skupština vzppl svi 2

Iscrpan i precizan financijski izvještaj svim društvima je već po običaju poslan mailom i predočen u pisanom obliku pa se na skupštini nije dodatno obrazlagao, a iz njega je vidljivo da su prihodi prošle godine iznosili 139.619 eura, dok su rashodi bili 131.791 euro. Za financiranje vatrogasne djelatnosti Grad Pakrac je u 2023. godini uplatio 78.485 eura, grad Lipik 49.100 eura, dok je Vatrogasna zajednica Požeško-slavonske županije sufinancirala redovnu djelatnost VZ s 2.588 eura.

Državno odlikovanje predsjedniku Turkoviću

Dalje je izvješteno o aktivnostima i natjecanjima vatrogasnog pomlatka, vatrogasnim vježbama i natjecanjima, stručnom osposobljavanju članstva, obljetnicama DVD-a, kao i o dodijeljenim spomenicama i medaljama, a posebno je istaknuto državno odlikovanje Spomenica domovinske zahvalnosti koju je prošle godine predsjednik Zoran Milanović dodijelio Iliji Turkoviću starijem.

skupština vzppl svi

Što se tiče strukture operativnog članstva na području VZ navedeno je kako imaju 323 ispitanih vatrogasaca,169 ispitanih vatrogasaca I. klase, 127 dočasnika, 141 dočasnika I. klase, 34 časnika, 23 časnika I. klase kao i dva viša vatrogasna časnika. Zajednica broji 405 podupirućih vatrogasaca, 19 počasnih članova te oko 120 članova vatrogasne mladeži.

Vatrogasnu djelatnost na području gradova Pakraca i Lipika obavlja 15 dobrovoljnih vatrogasnih društava, Javna vatrogasna postrojba Požeško-slavonske županije u kojoj rade 2 vatrogasca s područja Grada Lipika i 3 vatrogasca s područja Grada Pakraca te Vatrogasna zajednica područja Pakrac-Lipik.

Izvještaj o stanju vatrogasne tehnike područnih DVD-a  otkriva da raspolažu s 11 navalnih vatrogasnih vozila, 5 autocisterni, vozilom za šumske požare, 12 kombi vozila (4 s visoko tlačnom pumpom) te kamionetom. Posjeduju i 3 tehnička vozila, 5 zapovjednih vozila, 9 vatrogasnih traktorskih cisterni te auto ljestve uz niz različitih motornih pumpi, hidrauličnog alata te ostale pripadajuće tehnike. DVD Pakrac uz to raspolaže i sa punilicom za vreće s pijeskom koja je na raspolaganju za slučaj poplava.

DSC0906
DSC0920
DSC0923
DSC0922
DSC0926
DSC0928
DSC0931
DSC0932
DSC0937

Planovi za narednu godinu obuhvaćaju sve aktivnosti kao i ranijih godina, s glavnim ciljevima: pomlađivanje članstva,  povećanje mobilnosti  operativnih postrojbi kao i provođenje priprema za djelovanje u svim vrstama elementarnih nepogoda kod edukaciju operativnih vatrogasaca.

Zlatku Zerdinu titula počasnog tajnika

Uobičajenim riječima pohvale i podrške Vatrogasnoj zajednici obratili su se Nenad Radojčić, direktor tvrtke Vatropromet iz Zagreba koji je uručio i prigodne poklone, gradski vijećnik Vlado Stakor u ime Grada Lipika, Antun Širac, voditelj centra 112, počasni predsjednik Vatrogasne zajednice županije Željko Petrović te pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević. Ona je izrazila zahvalu na odličnom funkcioniranju Vatrogasne zajednice i DVD-a na našem području. „Moramo biti svjesni koliko su vatrogasci spremni učiniti, a to se dokazalo zadnjih nekoliko godina nebrojeno puta, da vatrogastvo nije samo gašenje požara i pokoja tehnička intervencija. U vrijeme poplava i nevremena shvatili smo bit naše cijele vatrogasne zajednice, bit dobrovoljnog vatrogastva i što znači vaša i osposobljenost i opremljenost. Vi konstantno podižete ljestvicu koju mi moramo pratiti“, rekla je gradonačelnica i pozvala mlade da se priključe vatrogastvu jer su oni njegova budućnost.

skupština vzppl zerdin

Posebna zahvala za dugogodišnji predani rad Zlatku Zerdinu uobličena je dodjeljivanjem titule počasnog tajnika Vatrogasne zajednice područja Pakrac – Lipik na inicijativu Darka Musulina, zamjenika predsjednika VZPPL, što je na skupštini i usvojeno.