komemoracija brusnik naslovna

Ususret 29. obljetnici VRO Bljesak, Grad Pakrac i Savez ratnih veterana Republike Slovačke jučer su otkrili spomen-ploču povodom 29. obljetnice izgradnje mosta preko rijeke Pakre u mjestu Brusnik u Pakracu. Most su izgradili pripadnici slovačkog inženjerijskog bataljuna SLOVENGBAT u sklopu mirovne misije UNPROFOR-a  1995. godine.

komemoracija slo

Prije otkrivanja spomen-ploče, slovačko izaslanstvo odalo je počast svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima tijekom i nakon Domovinskog rata polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja na središnjem gradskom trgu. Slovačko izaslanstvo predvodili su Hana Kovačova, veleposlanica Slovačke Republike u Hrvatskoj, umirovljeni general ing. Ivan Ševčík, član slovačkog saborskog Odbora za obranu i sigurnost, ing. Patrik Voltmann, potpredsjednik Trnavskog samoupravnog kraja i Marko Pavel, predsjednik Saveza ratnih veterana Slovačke Republike sa suradnicima.

komemoracija hrv

Hrvatsku delegaciju predstavljali su Špiro Janović, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja, izaslanik ministra obrane, brigadir Mile Valentić, zapovjednik Središta za obuku i doktrinu logistike, Anamarija Blažević, saborska zastupnica i gradonačelnica Grada Pakraca sa suradnicima, Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu i Ferdinand Troha, dožupan Požeško-slavonske županije.

Nakon polaganja vijenaca, skup se preselio u Brusnik gdje je svečano otkrivena spomen-ploča na mostu, koja je poklon Saveza ratnih veterana Republike Slovačke.

komemoracija brusnik ploca

Pakračka gradonačelnica, Anamarija Blažević, zahvalila je prijateljima iz Slovačke, veteranima koji su u ratno vrijeme kao UNPROFOR-ci djelovali na našem području, ali i čiji su inženjeri osmislili i izgradili prvo pontonski, a zatim i trajni most prema naselju Brusnik. Napomenula je kako je most do danas u upotrebi, ali osim što povezuje Brusnik, simbolizira i most koji povezuje dva bratska naroda, hrvatski i slovački.

komemoracijabrusnik
komemoracijabrusnik4
komemoracijabrusnik3
komemoracijabrusnikploca2
komemoracijabrusnik2