naslovnica cistka Medium

Grad Pakrac jedan je od 30 gradova koji sudjeluju u ovogodišnjem izdanju ekološkog projekta Od izvora do mora u organizaciji Coca-Cole, Konzuma, Jutarnjeg lista i Udruge gradova. Akcija čišćenja bit će održana 10. svibnja (petak) u vremenu od 8 do 13 sati, a mogu joj se pridružiti svi stariji od 13 godina. Mjesto okupljanja je Trg bana Josipa Jelačića u 7,45 sati, odakle će se pješice kretati na lokacije čišćenja.

Uz promicanje zaštite vodnog bogatstva Hrvatske i poticanje na primjereno odlaganje otpada, cilj projekta je sadnja drveća u urbanim sredinama s ciljem smanjenja ispuštanja ugljikova dioksida i snižavanje temperature zraka. Pakrac se natječe u kategoriji malih gradova (do 10 tisuća stanovnika) u kojoj su još gradovi Benkovac, Otočac, Vrgorac, Lipik, Čabar, Ludbreg, Pleternica, Beli Manastir, Zlatar, Varaždinske Toplice, Korčula, Vodnjan, Zabok i Stari Grad (Hvar).

Tri grada, po jedan u svakoj kategoriji (veliki, srednji, mali) koji okupi najviše volontera i prikupi najviše otpada, podijelit će nagradni fond od 45.000 eura (svaki po 15.000 eura) namijenjen kupnji sadnica drveća za urbano pošumljavanje.

Grad Pakrac poziva zainteresirane da se pridruže akciji čišćenja, a za sve sudionike bit će osigurani sokovi, sendviči, rukavice i vreće za sakupljanje otpada.