sestrinstvo izlozba pedagoska

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva koji se obilježava 12. svibnja, u zgradi Pedagoške akademije Srednje škole Pakrac upriličeno je jučer svečano otvorenje izložbe naziva „Povijesni kutak sestrinstva“ u organizaciji Aktiva medicinskih sestara/tehničara Srednje škole Pakrac i učenika medicinskog usmjerenja, uz vodstvo nastavnice Vesne Božić.

U polusatnom programu učenici su izveli dva kratka igrokaza. U prvom su predstavili Virginiu Henderson, Florence Nightingale i Štefaniju Papailiopulos, pionirke u području njege pacijenata koje su ostavile dubok trag u medicinskoj struci. „Sve tri navedene žene bile su važne figure u području zdravstvene njege, istaknule su se svojim doprinosima u unapređenju zdravstvene skrbi i razvoju medicinske profesije, a njihov rad i naslijeđe inspiracija su za sve nas. Najvažnije u brizi o zdravlju je higijena i zdrava prehrana, a nakon svih izazova koji su nas pratili proteklih godina u medicini polako primjećujemo da se ponovno vraćamo prirodi i zdravom načinu života“, rečeno je.

sestrinstvo učenici

Drugi igrokaz je na simboličan način prikazao kako je Bog stvarao medicinsku sestru pri čemu je primjerice najviše poteškoća imao s očima kojih ona mora imati najmanje tri para: „jednim bi gledala kroz zidove da u noćnoj službi zbrine što više bolesnika; drugi par bi morala imati na zadnjem dijelu glave da vidi i što drugi žele sakriti, a treći par, kojim će bolesniku bez puno riječi govoriti: Ne brinite! Tu sam, uz vas!“

Osim Vesne Božić, inicijator ove izložbe je i nastavnik Ivan Vučetić, magistar sestrinstva, koji je zahvalio kolegama i učenicima na pomoći u realizaciji, a osobito ravnatelju Dariju Čiliću koji je prepoznao vrijednost sakupljenih predmeta povijesti sestrinstva i omogućio da oni budu trajno izloženi u ovoj zgradi pakračke srednje škole kako bi buduće generacije medicinskih sestara i tehničara osjetile duh zdravstvene skrbi prošlog stoljeća. „Nismo brojali koliko stvari smo sakupili, ali neke su stare i stotinu godina, pri čemu nismo željeli da to bude samo skup starih stvari nego smo stvorili priču koja počinje od samog školovanja pa preko ambulante do raznih odjela: pedijatrije, kirurgije, interne, ginekologije, psihijatrije…“, rekao je Vučetić.

sestrinstvo vučetić

Među eksponatima se tako mogu vidjeti kirurški instrumenti, inkubator, sterilizatori, tlakomjer, defibrilator, različiti pribor za njegu bolesnika, laboratorijski pribor, bolnički kreveti, uniforme medicinske sestre i razna stručna literatura koji su prikupljeni kroz vrijeme i sačuvani od devastacije.

sestrinstvo eksponati

Svečanosti ove izložbe doprinijeli su srednjoškolci medicinskog i fizioterapeutskog smjera koji su otpjevali nekoliko pjesama čime su pokazali svoju darovitost i za glazbu, za koju se može reći da je zbog svog blagotvornog djelovanja neraskidivo povezana s medicinom.

DSC0031-Medium
DSC0037-Medium
DSC0042-Medium
DSC0045-Medium
DSC0057-Medium
DSC0049-Medium
DSC0051-Medium
DSC0053-Medium
DSC0054-Medium
DSC0055-Medium