maturanti dusko

Stara zgrada Trenkovih pandura, a kasnije bolnica za kužne bolesti pa učiteljska škola s razredima vježbaonice i na kraju gimnazija, bila je u svibnju i lipnju svakako najposjećenija zgrada u Pakracu. Pohodili su ju vikendima, kako to već desetljećima čine, bivši polaznici i maturanti učiteljske škole i gimnazije obilježavajući okrugle godišnjice od završetka mature i polaska u svijet rada ili na daljnje školovanje.

Tako je bilo i 7. lipnja kada se pred starom školom našlo 11 bivših učenika nekadašnjih a, b, i c, razreda gimnazije, koje su vodili razrednici profesori Marija Molnar, Slavko Krejči i Božidar Stanić u završnoj školskoj godini 1968./69. Uz skromno i emotivno obilježavanje 55.-e godišnjice povela ih je njihova profesorica matematike Vera Bosanac, obrativši se svojim učenicima nadahnutim i emotivnim govorom, a albumi i sjećanja su pomogli da se svi skupa prisjete već zaboravljenih uspomena.

Sjećanja na dane i godine druženja, na školske ljubavi i staze mladosti osvježili su, slično kao i generacije prije njih, šetnjom ulicama Pakraca, a molitvom na groblju prisjetili su se preminulih kolega. Druženje su nastavili uz glazbu u Lipiku, a susret su završili slijedeći dan na planinarskom domu „Omanovac“. Naredni susret zakazali su za pet godina ili, neki, već naredne godine u svibnju ili lipnju.

Na fotografiji, prvi red s lijeva: Eva Feldvebl, Vera Bosanac, Ankica Ražov, Jozefina Aušprung i Slavica Šebić.

Gornji red s lijeva: Branko Rusmir, Tomislav Šebić, Duško Kliček, Josip Špacir, Petar Budiša, Branko Peašinović i Ivica Špančić.