knedliky naslovna

Manifestacija Dani češke kulture – „Knedlíky“ održana je 8. lipnja u Češkom domu u Prekopakri nastavno na Češki tjedan koji je Češka beseda Prekopakra provodila kao partner s KPD-om „Sloga“ Pakrac od 3. do 7. lipnja. Češki tjedan tako je završen kulturno-umjetničkim programom, a prije nastupa izvođača iz domaće i gostujućih beseda, okupljenima se na češkom jeziku obratila predsjednica Češke besede Prekopakra Slavica Plavček.

knedliky slavica

Prvi je nastupio Mješoviti pjevački zbor Češke besede Prekopakra pod vodstvom prof. Jadranke Radonić-Sirovica. Izveli su tri pjesme, Zlaté střevíčky, Červená sukýnka i Nad dílama. Nakon zbora, na pozornicu su stupili drugi predstavnici domaćina, folklorna skupina „Usmjev“ pod vodstvom Anite Novak, a u pratnji ih je podržala muzička skupina s voditeljem Alojzom Huškom te su otplesali dva plesa, Rejdovačku i Bjetu.

Potom je došao red na gostujuće besede, od kojih su pred publiku prvi izašli izvođači iz Češke besede Jazvenik, osnovane 1928. godine. Trenutno u sklopu besede djeluje pjevačka skupina Jiřini koja je formirana 2003. godine, a prate ih Luka Gruić na harmonici i Zvonko Prihoda na gitari. Otpjevali su tri pjesme, Včera neděle byla, Bylo to jedenkrát v neděli i Borkovická polka.

knedliky dodatno virovitica

Publika je imala priliku uživati i u premijernom nastupu Češke besede Virovitičko-podravske županije u Prekopakri. Radi se o najmlađoj od svih beseda u Hrvatskoj, a predstavili su se plesom Hanácká beseda. Posljednje gostovanje odradila je Češka beseda Garešnica, koja je pod vodstvom prof. Ivane Gereci nastupila s četiri pjesme: Pod tou naší starou lípou, Vezmi mě rybáři, Šarena livada (autorska, člana besede Ivice Skendera) i Včera jsem tě čekala.

Bogat glazbeni program zaokružio je komorni sastav pod vodstvom prof. Dragana Starivlaha pjesmama Sukýnka, Morava i Kristýnka.

knedlikybesedajazvenik
knedlikybesedaprekopakra
knedlikybesedaprekopakra2
knedlikybesedavirovitica
knedlikydodatnoprekopakra
knedlikydodatnovoditeljice
knedlikygaresnica
knedlikyprekopakra
knedlikyvoditeljice
knedlikypublika2

Nakon uživanja u izvedbama brojnih beseda i njihovih zborova, poslužena je večera „knedlíky se zelim“ – dakako, knedle s kupusom, a našlo se tu i mesa. Zahvale za slastan objed upućene su vrijednim kuharicama, a zahvalu su zaslužili i svi ostali članovi prekopakranske besede koji su svojim radom dali doprinos u organizaciji ovogodišnjih Dana češke kulture.

knedliky publika