Dizajn bez naslova 23

U bogatom programu ovogodišnjeg Multipaka izdvajaju se dvije projekcije glazbenih dokumentaraca.  

U srijedu, 12. lipnja u 20 sati u prostoru knjižnice bit će prikazan dokumentarni film Joan Baez : Ja sam glasna (Joan Baez : I am a Noise; SAD 2023, '113, režija: Karen O'Connor, Miri Navasky, Maeve O'Boyle)

Film prati glazbenicu, borkinju za građanska prava i aktivisticu Joan Baez oživljujući njenu prošlost uz pomoć jedinstvenih arhivskih snimki. Baez priča o svom uspjehu, ali i o dugogodišnjim psihičkim problemima i terapijama, o obitelji, drogama, starenju te pitanjima krivnje i oprosta. Isprepliću se dnevnički zapisi, obilje nikada viđenog arhivskog materijala, opsežni razgovori s Baez i backstage trenuci s njene oproštajne turneje. Nakon prikazivanja na ZagrebDoxu ovo je prvo prikazivanje filma u Hrvatskoj.

U četvrtak, 13. lipnja, također u 20 sati u prostoru knjižnice očekuje vas druga dokumentarno filmska poslastica Iz sve snage (režija: Dimitar Dimitrovski Diba). Ovaj se film retrospektivno bavi hrvatskom underground rock scenom s početka 90-ih godina. Premijerno je bio kao najgledaniji film prikazan na zagrebačkom filmskom festivalu ZagrebDox. Sadržajno film prati tadašnje događaje i scenu na kojoj su stasali sad već etablirani rokeri poznati i široj publici. Kritičar Ivan Laić napisao je da „ovaj film predstavlja ugodnu šetnju sjećanjima svima nama koji smo s domaćom rock glazbom devedesetih odrastali, a i mlađim generacijama kojima ocrtava točnu, iako nepotpunu sliku jednog vremena“. Ovaj po mnogo čemu originalni film baca pogled na glazbena rock dostignuća koja je postigla scena koja je stasala u devedesetima, u vremenu gašenja Novog vala, a koja se u nekim krugovima naziva i Fiju Briju generacijom. Bendovi poput vinkovačkih Majki, a zatim i koprivničkog Overflowa, riječkog Laufera ili zagrebačkog Hladnog Piva, Pipsa i Kojota danas se s pravom smatraju (iako često zaboravljenim i zanemarenim) institucijama hrvatske rock glazbe.

Osvijestivši u to vrijeme nepovoljan položaj takve vrste glazbe koja je značajno odudarala od glazbenog mainstreama toga vremena, Zdenko Franjić, pasionirani zaljubljenik u underground, psychobilly, garage rock i indie glazbu, odlučio je pokrenuti nezavisnu izdavačku etiketu. Izdavačka etiketa „Slušaj Najglasnije“ je u vrijeme svojih početaka, a i nešto kasnije podrazumijevala da je on sam presnimavao kazete, radio omote i otkrivao nove bendove. Producirao je prvijence našim najznačajnijim alternativnim rock sastavima kao što su Majke, The Bamby Molesters, Overflow, The Spoons ili Messerschmitt. Osim domaćim bendovima, Zdenko Franjić objavio je i neka kultna svjetska izdanja poput The Morlocks ili The Humpers, koji su nakon toga imali uspješnu svjetsku karijeru.Autori filma slijedili su njegov primjer i u underground okruženju snimili ovaj zanimljivi dokumentarac. Naime, film je nastao „u kućnoj produkciji“, dakle bez financijske potpore institucija ili sponzora. Sljedeći tu logiku, film će se prikazivati kako je i nastao alternativnim putem pokušava doći do svoje publike.

A kako bi doživljaj rocka 90-ih bio potpun, nakon završetka filma (koji traje 80 minuta), kultni Zdenko Franjić će uzeti ulogu DJ-a i zabaviti sve zainteresirane na Multipak Warm Up partyju u Caffe baru Maniva! Na istoj lokaciji moći ćete i kupiti neke od ploča za čije je izdavanje upravo Franjić zaslužan. 

Ulaz na obje projekcije je besplatan!