PROMJENE NA ČELU PAKRACA DOGAĐAJU SE SVAKIH DESET GODINA

Počinje li desetljeće Anamarije Blažević?

Pakrac je nekidan dobio novu čelnu osobu Grada, po prvi put ženu,  gradonačelnicu Anamariju Blažević. Nakon bezmalo 12 godina (nedostaje 40 dana) ona je na tom mjestu zamijenila Davora Hušku. Huška je pak 1. travnja 2004. godine na mjestu gradonačelnika zamjenio Damira Špančića koji je bio prvi  čovjek Pakraca bezmalo 9 godina (nedostajalo četiri mjeseca). Dakle u posljednjih 21,5 godinu Anamarija je tek treća čelna osoba grada, nakon što su njena dva prethodnika svaki na tom mjestu bili približno jedno desetljeće s ipak nešto dužim trajanjem Huške. Pakrac politiku živi tromo i očito nije sklon mijenjanju svojih gradonačelnika pa se nameće logično pitanje: znači li to da je nekidan započelo desetljeće Anamarije Blažević?

S obzirom da novinarski komentar nije gledanje u kuglu, odgovor nije tako jednoznačan i ne može se izraziti s da ili ne, a da se bar prije toga ne pogleda u činjenice koje su karakterizirale mandate dva prethodnika koja su se protegla, što nitko nije očekivao, zajedno na duže od dva desetljeća.

Svi dolaze iz HDZ-a

Prva  najvažnija zajednička činjenica je da sva tri čelnika , dakle Špančić, Huška i Blažević, dolaze iz redova HDZ-a, stranke koja ima monopol  u obnašanju lokalne vlasti u Pakracu od stvaranja neovisne Hrvatske.

Dovoljno je pogledati rezultate posljednjih dvojih lokalnih izbora na kojima je za gradsko vijeće HDZ 2013. godine dobio 1674 glasa od 3821 izašlih birača (46%), a četiri godine ranije 1514 glasova od 3768 (42%) izašlih. Na izborima za gradonačelnika tim dvojim izborima Huška je ostvarivao i bolje rezultate pobijedivši 2013. u prvom krugu s 52 posto osvojenih glasova, bez obzira na prisutnost tri protukandidata od kojih dva slične političke opcije kao i on, a četiri godine ranije nije pobijedio natpolovičnom većinom u prvom krugu zbog 14  glasova. Zaključak je jednostavan: HDZ  bez obzira na ukupne političke okolnosti (vlada li u državi HDZ ili SDP, recesija ili ne) na lokalne izbore u Pakracu uvijek izvede svojih glasača dovoljno da dobije oko polovine glasova što mu je dovoljno da vlada u narednom mandatu. Teško je povjerovati, jer za to nema razloga niti ikakvih indicija, da bi na idućim lokalnim izborima, u svibnju iduće godine, rezultat mogao biti drugačiji. Bez obzira koga HDZ kandidira.

Uvijek naslijeđen dio mandata prethodnika

Za drugi zajednički čimbenik koji povezuje naša tri gradonačelnika/icu, potrebno se za nešto mlađe čitatelje malo vratiti u povijest.

Špančić je ljeta daleke 1995. godine na mjestu načelnika Općine Pakrac naslijedio Vladimira Delača koji je s te dužnosti odstupio nakon nešto više od pola četverogodišnjeg  mandata na koje ga je izabralo općinsko vijeće u rano proljeće 1993. godine. Drugu polovinu mandata  je odradio Špančić, a nakon toga još je 1997. i 2001. za gradonačelnika biran većinom glasova gradskih vijećnika. Zadnji mandat nije odradio do kraja nego je radi odlaska na mjesto saborskog zastupnika, kako je HDZ tada tražio, mandat gradonačelnika vratio gradskom vijeću koje je na njegovu inicijativu izabralo Davora Hušku da odradi nešto više od preostalih godinu dana Špančićevog mandata.  Nakon odrađenih  14 mjeseci Špančićevog mandata, Huška je glasovanjem gradskih  vijećnika  u lipnju 2005. očekivano dobio prvi svoj mandat. Četiri godine poslije izborna pravila su promijenjena  i gradonačelnika su birali izravno svi birači. Huška je do pobijede u prvom izbornom krugu, za što je trebala natpolovična većina glasova izašlih, dobio 14 manje, te je ta formalnost odrađena u drugom krugu. Četiri godine poslije, već treći cijeli mandat Huška je izborio odmah u prvom krugu. Sada kada je proteklo gotovo tri trećine tog mandata, kao i  2004. godine, Hušku mijenja Anamarija Blažević, ali ne više voljom gradskih vijećnika niti na prijedlog svog prethodnika, već logikom zakona kojim je ona 2013. godine kao zamjenica gradonačelnika izabrana na glasačkom listiću zajedno s njim. Tako sada mijenja Hušku koji, kao i Špančić  2004. godine, s mjesta gradonačelnika, godinu i nešto više prije kraja mandata, odlazi ponajviše voljom stranke i silom zakona nego svojom voljom, ali, što nije nevažno naglasiti, i u hijerarhiju više. Da li i na bolje, stvar je osobnog gledanja; na plaću koja je skoro pa jednaka, uz daleko veći angažman, trud i neizvjesnost.

Važni izbori u HDZ-u

Sljedeća sličnost kod sve troje je u tome što u trenutku kada su preuzimali dužnost prvog  čovjeka grada, kako smo već objasnili uz presudnu pomoć HDZ-a, nitko od njih nije bio prvi čovjek stranke.  

Špančić to nikada nije niti postao, Huška je postao predsjednika Gradskog odbora tek 2008. godine. Sljedeći izbori u HDZ-u su idući mjesec i navodno se dosadašnji predsjednik Huška više neće kandidirati.  Koga će HDZ iduće godine kandidirati za mjesto pakračkog gradonačelnika nije nebitno, niti tko će idući mjesec postati prvi čovjek pakračkog HDZ-a, dakle onaj koji će najizravnije moći utjecati dogodine na izbor HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika i lako je moguće da u  tom dijelu postoji dio odgovora na pitanje: započinje li desetljeće Anamarije Blažević?  Postane li ovo proljeće predsjednica gradskog odbora HDZ-a, u kandidaturi za novi, svoj prvi mandat, mogao bi ju spriječiti samo neki teški gaf u  obnašanju  dužnosti preostalih 15-tak  mjeseci Huškina mandata. Ne postane li pak prva osoba HDZ-a ne znači da i dalje neće biti stranački favorit za dogodine i za novu gradonačelničku nominaciju.

Sličnosti bi se moglo naći još. Kada je Špančić 1995. godine preuzimao dužnost općinskog načelnika nalazio se u 35. godini života. Huška je 2004. godine prilikom preuzimanja  dužnosti je bio u 39. godini. Uzimajući u obzir da je Anamarija gospođa, reći ćemo da je po starosti u dobi između njih dvojice, dakle sve troje su u godinama kada je trebao početi i trajati njihovo najkreativnije stvaralačko životno razdoblje, dovoljno stari da se ne mogu vaditi na neiskustvo i mladost, a dovoljno mladi da moraju biti ambiciozni i kreativni, imati energije i biti spremni na učenje i usavršavanje u hodu. Također, nitko od njih nije došao na čelno gradsko mjesto bez prethodnog iskustva rada u društvenim sustavima: Špančić je radio u lokalnoj ispostavi Ministarstva obnove, Huška je nakon što je godinama bio kreditni referent u PBZ-u, bio pročelnik za financije u gradskoj upravi, a Anamarija je godinama bila tajnica u OGŠ Pakrac, a tri zadnje godine zamjenica Huške, dakle poznaje materiju i ljude s kojima radi.

Onaj dio kojeg još nema da bi mogli praviti usporedbe Špančić-Huška-Blažević odnosi se na usporedbi njihovih gradonačelničkih mandata. Ne znam da li će Anamarija trajati desetljeće kao Špančić i  Huška, što bi uopće bio prvi razlog da ju stavimo uz bok ove dvojice; da li će kao oni iskoristiti eventualne godine gradonačelnikovanja  da se probije u državnu vlast, dakle u Sabor ili ministarstva što su okusili i Špančić, a upravo  upotpunjuje Huška. Njihovi mandati su bitno različito obilježeni kako po količini stvaranja neprijatelja, odnosno pozitivnog ozračja, tako i po ambicioznosti, uspješnosti koketiranja državnim vlastima, glamuru, broju izgrađenih i obnovljenih objekata  pri čemu je javnost u tome podijeljena. Na tim skalama gdje će se za mjesto izboriti Anamarija, hoće li postati prepoznatljiva i upamtljiva kao prethodnici,  treba tek vidjeti, što će biti moguće tek ako sam u pravu da je jučer počelo desetljeće Anamarije Blažević pri čemu se oslanjam  na naša (pakračka) iskustva iz prethodna dva desetljeća te političku tromost koja ih je  obilježila, ali zasigurno i kadrovsko siromaštvo što su dva čimbenika koje godinama iste ljude drži na istim mjestima. Ono što sigurno u Pakracu nitko ne želi, a to je da se odnos Huške i nasljednice počne razvijati u onako kako se razvijao odmah 2004. godine odnos Špančića i nasljednika koji je u ovih 12-tak godina, posebice do 2011. godine, zasigurno osiromašio Pakrac za niz kvalitetnih projekta.

ŠTO JE HUŠKA OSTAVIO NASLJEDNICI

15 gotovih projekata i 1,5 milijun kratkoročnih obveza

„Ostavio sam  15 gotovih projekata za kandidiranje za sredstva fondova EU u vrijednosti od 305 milijuna kuna i njihova realizacija je najveći teret koji ostavljam nasljednici. Pored toga, realizacija prvog velikog projekta, sanacija odlagališta otpada Crkvišta započinje idućeg mjeseca. Naravno to je dobro. Ono što nije dobro je 1,5 milijun kuna kratkoročnih obveza koje ima proračun od kojih prvih 200.000 kuna plaćanje radova na Ulici hrvatske policije iz Domovinskog rata dospijeva idući mjesec“, rekao nam je Davor Huška odgovarajući na pitanje kakav je teret ostavio nasljednici.

No, u sanaciji stanja u proračunu pomoći će zasigurno i sama činjenica da Huškina plaća više nije na gradskoj kasi. Naime, unazad 33 mjeseca na  gradskom proračunu su bile tri dužnosničke plaće: gradonačelnika i njegove dvije zamjene A. Blažević i G. Labusa, dogradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine. Huška odlazi na plaću u Ministarstvo, preuzimanjem njegove  dužnosti Blažević preuzima i njegovu plaću, ali nestaje njena dogradonačelnička  što će u narednih 15 mjeseci značiti proračunsku uštedu od oko 300.000 kuna.  U tom „komotnom položaju“ Grad Pakrac je bio već u mandatu 2008. godine kada je Huška bio saborski zastupnik i, mada je bio pakrački gradonačelnik, plaću je primao u Saboru.